Ekologija

Klima direktorima nije ni među deset glavnih problema

Klimatska pitanja trebalo bi da budu jedna od glavnih tema na Svetskom ekonomskom forumu koji je otvoren u švajcarskom skijalištu Davos, ali anketa među izvršnim direktorima svetskih kompanija pokazuje da ta tema nije ni među prvih deset opasnosti koje vide za rast poslovanja.
U godišnjem izveštaju uoči skupa u Davosu, grupa za finansijske usluge PwC rekla je da su klimatske promene i pitanja zaštite životne sredine direktori svrstali tek na 11. mesto najvećih pretnji perspektivi rasta svojih kompanija, preneo je AP.
Iako je to jedno mesto više nego u istom istraživanju pre godinu dana, pitanja povezana s klimom zaostaju za drugim problemima kao što je prekomerna regulacija, koja je zabrinutoist “broj 1”.
Ostale zabrinutosti među prvih deset obuhvataju trgovinske sukobe država, nedostatak veština među radnicima i populizam u politici.
Po istraživanju, 24% generalnih direktora je “izuzetno zabrinuto” zbog pitanja koja se tiču klime, ali ih je 38% zabrinuto zbog “prevelike regulative”.
Dok se okupljaju za sastanke na Svetskom ekonomskom forumu, generalni direktori i političari trebalo bi da se suoče sa sve većim pritiskom ekoloških grupa i aktivista, poput švedske tinejdžerke Grete Tunberg, koji zahtevaju odgovor na “klimatsku vanrednu situaciju”. Nedavno je objavljeno da je poslednja decenija bila najtoplija ikada zabeležena na Zemlji.
Anketa je otkrila da se broj izvršnih direktora koji pesimistično gledaju na ekonomske izglede gotovo udvostručio tokom 2019. godine, a 53% predviđa pad stope rasta u 2020. dok je takvih 2019. bilo 29%.
To je najviši nivo pesimizma koji je zabeležio PwC od kada je počeo da istražuje to pitanje 2012. godine i to ilustruje kako trgovinski sukob SAD i Kine otežava svetsku ekonomiju.
PwC kaže da je pesimizam svuda rasprostranjen, ali naročito u Severnoj Americi, Zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku.
“S obzirom na dugotrajnu nesigurnost u vezi s trgovinskim tenzijama, geopolitičkim pitanjima i nedostatkom dogovora o tome kako da se izborimo s klimatskim promenama, pad poverenja u ekonomski rast nije iznenađujuć – iako razmere promene raspoloženja jesu”, rekao je Bob Moric, predsedavajući PwC.
“Ti izazovi nisu novi za globalnu ekonomiju. Međutim, obim i brzina kojom neki od njih eskaliraju jesu novi. Ključno pitanje za lidere koji se okupljaju u Davosu je: Kako ćemo se udružiti da ih rešimo?”, izjavio je Moric.
PwC je obavio više od 1.500 razgovora, uglavnom onlajn, s generalnim direktorima u 83 zemlje, od septembra do oktobra 2019. Kompanija uzorak strukturira po nacionalnom BDP kako bi se postiglo da su zastupljeni stavovi generalnih direktora u svim glavnim regionima sveta.
Izvor: euractiv.rs/Beta
Photo: World Economic Forum

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *