Ekologija, Hronika

PAORI OGORČENI Njive zagađene naftom još nisu sanirane

DOLINE: Zemljište zagađeno sirovom naftom koja se 12. marta u ataru naselja Doline u kanjiškoj opštini, izlila na njivu Petera Bičkeija još nije sanirano.

To je u obilasku terena kod bušotine NIS-a na kojoj je došlo do izlivanja nafte i salaša Petera Bičkeija konstatovao predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer.

Fejstamer je o nastalom zagađenju životne sredine i problemima s vodom za piće razgovarao sa Peterom Bičkeijem i njegovim komšijama Dejanom Pejakom i Žoltom Bičkeijem. Naftna bušotina na kojoj je došlo do problema ne radi, a saniranje zagađenog zemljišta nije obavljeno onako kako se tvrdilo u informacijama iz NIS-a i lokalne samouprave opštine Kanjiža.

„Kada smo obavešteni šta se desilo mi smo odmah kontaktirali NIS i pokrajinske institucije nadležne za zaštitu životne sredine, a kao što se vidi taj posao na sanaciji zemljišta ili nije adekvatno urađen ili nije završen. To ću saznati za nekoliko dana na sastanku sa regionalnim direktorom kompanije, a pored sanacije ovog zemljišta tema će biti i putna mreža koja je u opštini u jako lošem stanju tamo gde NIS obavlja poslove na bušotinama. Nadam se da ćemo moći da dođemo do zajedničkog rešenja, pošto smo do sada mogli normalno da sarađujemo, pa se nadam da to u buduće možemo dugoročno“, izjavio je Fejstamer.

Ispostavilo se da zagađenje vode u bunarima nema nikakve veze sa izlivenom naftom, nego je bakteriološko
Salašari sa ovog područja nisu povezani na vodovodnu mrežu nego se vodom snabdevaju iz sopstvenih bunara. Za zagađenje vode u bunarima, prema rečima Fejstamera, ispostavilo se da nema nikakve veze sa izlivenom naftom, nego da je bakteriološko, pa će se preko javnog preduzeća zaduženog za vodosnabdevanje nastojati da se pomogne.

Zbog naftne bušotine koja je na njegovoj njivi, Peter Bičkei kaže da ima samo problema, a da je godišnji zakup za taj deo zemljišta svega 9.600 dinara.

„Ne vidim da je nešto veliko urađeno na zagađenom zemljištu. Uzeli su uzorak za ispitivanje zemlje, ali taj rezultat još nije stigao. Šteta mi je pričinjena, ali kolika, ne mogu sam da procenjujem i nadam se da će biti nadokađena. Neću sejati, jer je seme skupo i pitanje je koliko bi rodilo. Ništa ne očekujem, samo štetu. Kako sada stvari stoje trebaću da platim kaznu. Pokrenut je sudski postupak zato što radnike NIS-a nisam pustio da prođu do bušotine. Posle su mi javili da imaju sudski nalog da moram da pustim. Dali su me na sud i izgleda da ću morati da platim oko 200.000 hiljada dinara“, ogorčen je Peter Bičkei.

Skresana naftna renta

Posebno je ukzano i na problematiku iznosa takozvane naftne rente. U kasu Opštine Kanjiža po zakonu NIS uplaćuje naftnu rentu, koja služi za otklanjanje posledica eksploatacije nafte i gasa, međutim, predsednik opštine Robert Fejstamer predočava da se iznos drastično smanjio. Jer, do skoro uplate na ime naftne rente godišnje su iznosile oko 320 miliona dinara, a sada je to smanjeno na manje od jedne trećine i iznosi oko 100 miliona dinara.

„To je ozbiljna razlika i zbog toga je jako teško bilo šta sanirati naročito na putnoj infrastrukturi. Otuda nam je važno da imamo direktne ugovore sa NIS-om da bi poboljšali našu infrastrukturnu mrežu. Shvatamo mi zakonske okvire i kretanje cene nafte na tržištu, ne možemo protiv globalnih dešavanja, ali nadam se da ćemo sa kompanijom NIS moći da dugoročno dobro sarađujemo naročito na rekonstrukciji putne mreže koju i NIS koristi na teritoriji opštine Kanjiža“, očekivanja su Fejstamera.

Njegov komšija Dejan Pejak pomno prati šta se dešava, ukazujući da je prljavština sa same bušotine, uklanjana bukvalno samo sunđerima i kofama, te da je odneta sabirna kada iz koje se sirova nafta prelivala u njivu. Trebalo je i da se sloj zagađene zemlje zameni zemljom istog kvaliteta, što nije urađeno. Pejak kaže da su navodno doneli 40 kubika zemlje za zamenu, ali da se po gomili ispred bušotine vidi da nije ni približno toliko, te da oko bušotine ima vode zagađene naftom.

Pejak napominje da se posle ukazivanja na zagađenje vode u bunaru na salašu Petera Bičkeija javilo još nekoliko vlasnika salaša, ukazujući na sličan problem. On smatra da je dobro što će preduzeće „Potiski vodovodi” obaviti čišćenje sistema na bunaru Petera Bičkeija, nakon čega će se izvršiti analize kako bi se potvrdilo šta je stvarni uzrok zagađenja vode.

M. Mitrović
Izvor: dnevnik.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *