Najave događaja

Poziv na učeće na Konferenciju „Životna sredina ka Evropi – EnE18“.

Ambasadori održivog razvoja i životne sredine pozivaju na učešće na Četrnaestoj regionalnoj Konferenciji “Životna sredina ka Evropi – EnE18″, koja će biti posvećena temi: Zaštita prirode – Razvoj odgovoran prema prirodi.
Konferencija će biti održana 5. juna ove godine u Beogradu i predstavljaće događaj u okviru UN obeležavanja Svetskog dana životne sredine sa fokusom ove godine na temu zašto su nam šume važne i Evropske nedelje održivog razvoja (ESDW).
Konferenciju organizuje strukovno udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine i Privredna komora Srbije, uz podršku UN za životnu sredinu.
Zaštita prirode pozicionirana je visoko na listi prioriteta Ujedinjenih nacija (Cilj održivog razvoja 15 i UN dekada o biodiverzitetu do 2020. godine), Evropske unije (NATURA 2000) i svih zemalja koje teže očuvanju prirodnih vrednosti, biodiverziteta, geonasleđa i razvoju odgovornom prema prirodi. Cilj UN dekade o biodiverzitetu je da pruži podršku implementaciji Strateškog plana za biodiverzitet i promoviše njegovu sveobuhvatnu viziju o življenju u skladu sa prirodom. Jedan od prioritetnih ciljeva održivog razvoja UN (UN Sustainable Development Goals – SDGs) odnosi se na zaštitu, obnovu i promovisanje održivog korišćenja ekosistema, održivo upravljanje šuma, borbu protiv dezertifikacije, kao i sprečavanje degradacije zemljišta i gubitka biodiverziteta.
Kao odgovor na ugrožavanje prirode i biološke raznovrsnosti, EU je koncipirala široku evropsku mrežu zaštićenih prirodnih područja, poznatu kao NATURA 2000. Pokriva preko 18 odsto teritorije EU, obezbeđujući dugoročni opstanak najvrednijih i ugroženih vrsta i staništa u Evropi. Zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji su pred velikim izazovom da zaštite prirodu i sprovedu razvoj odgovoran prema prirodi.
Cilj EnE18 Konferencije je da istakne značaj zaštite prirode i održivog razvoja u kontekstu zaštite zaštićenih prirodnih područja i zaštite prirode uopšte. Konferencija je prilika da predstavnici državnih institucija, stručnih, konsultantskih, obrazovnih i naučnih ustanova, upravljača zaštićenih područja, civilnog sektora, predstavljanjem aktuelnih tema u oblasti zaštite prirode, ukažu na naročito značajna pitanja u ovoj oblasti.
Tradicionalno, u okviru konferencije svake godine prisutan je značajan broj učesnika iz zemlje i inostranstva, učešće preko 150 autora i koautora radova koji se objavljuju u CD Zborniku radova Konferencije, kao i učesnika bez rada.
Ambasadori održivog razvoja i životne sredine veruju da će Vaš naučno-stručni rad i iskustvo znatno pomoći razumevanju ove oblasti. Svesni neophodnosti bliske saradnje između nauke i prakse, uključujući i praksu i iskustva nadležnih institucija, pozivaju da uzmete aktivno učešće na Konferenciji “Životna sredina ka Evropi – EnE18″, bilo pripremom i prezentovanjem Vašeg rada ili doprinosom kao učesnik.
Prijavite se za učešće popunjavanjem registracionog formulara na sajtu http://feeserbia.com/programi/konferencija-zivotna-sredina-ka-evropi/  i slanjem na mail: eneconference@feeserbia.com .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *