Ekologija

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „TARA“

U Pokrajinskom zavodu se 25. januara 2018. godine predstavio Nacionalni park „Tara”, a u okviru promocije je otvorena izložba fotografija „Tara”, autora Irene Beker i Bele Sabo.

Prisutne goste je pozdravila direktorica Pokrajinskog zavoda dr. Bilјana Panjković koja je tom prilikom istakla da je NP „Tara” na poslednjem Eko sajmu LORIST imao izuzetno zapaženu promociju i da spada u najuređenije i najaktivnije parkove u Srbiji i regionu. Ispred JP NP „Tara” prisutne je pozdravio Dragić Karaklić, v.d. direktor i zahvalio se Pokrajinskom zavodu na pozivu za promociju i pozvao sve prisutne da posete Taru.

Prisutni su o samom Nacionalnom parku Tara više saznali iz prezentacije „Nacionalni park Tara – sadašnjost i budućnost”, Ranka Milanovića, rukovodioca Službe turizma i edukacije tog nac. parka. Prostor Tare proglašen je Nacionalnim parkom 1981. godine na površini od 19.175,00 ha, od 5. oktobra 2015. godine teritorija parka je proširena i sada zauzima 24.991,82 ha. Nalazi se na krajnjem zapadu Srbije ograničeno tokom Drine između Višegrada i Bajine Bašte. Po nadmorskim visinama, Tara spada u srednje visoke planine, čija je prosečna nadmorska visina 1.000 – 1.200 metara. Najviši vrh Nacionalnog parka je Kozji rid – 1.591 metar. Na Tari dominiraju mešovite šume smrče, jele i bukve a specifičnost u odnosu na druge planine Balkanskog poluostrva predstavlјa veliki broj reliktnih i endemičnih šumskih vrsta i zajednica. Na Tari je identifikovano 1156 vrsta vaskularne flore što čini 1/3 ukupne flore Srbije. Od zastuplјenih bilјnih vrsta 76 su endemične vrste. Posebnu vrednost i značaj ima Pančićeva omorika. Područje Tare naselјava 59 vrsta sisara, Ovde je nastanjena najveća populacije mrkog medveda u Srbiji, simbol faune beskičmenjaka Tare je endemorelikt Pančićev skakavac.

Nakon prezentacije prisutni su mogli da pogledaju kratak osmominutni promotivni film o Tari autora Atile Zerca i Bele Saboa. Film je nastao za vreme Fotosafarija na Tari 2014. godine.

Na otvaranju izložbe fotografija „Tara” u izložbenom prostoru Zavoda se obratila Milica Tomić pomoćnik direktora za zaštitu i razvoj JP „NP Tara”. Istakla je da ova foto izložba ,,Tara” predstavlja zajednički rad mađarskih umetnika Irene Beker i Bele Sabo. Izložba je odgovor na pitanje: ,,Kako izgleda Tara u očima stranaca”? Postavka izložbe je prvobitno prikazana 12. februara 2013. godine u galeriji ,,Karenge”, koja se nalazi u sastavu Plesnog pozorišta na Budimu. Na prvi pogled, tema ove postavke je lepota Nacionalnog parka Tara. Međutim, tema ove izložbe zapravo je i čovek i lјudska duša. Mir i snaga izbijaju iz ovih fotografija i odslikavaju planinu Taru. Na kraju su se obratili I sami autori izložbe Bela Sabo i Irena Beker I izrazili svoju zahvalnost što im je omogućeno da naprave ovu izložbu i da je promovišu i u Novom Sadu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Izložba će biti otvorena do 20. februara 2018.

O AUTORIMA:

Irena Beker

Rođena u Novom Sadu gde je diplomirala na Muzičkoj Akademiji. Fotografsku karijeru započinje serijom fotografija iz Afrike. Živi u Budimpešti, kao i Abudži u Nigeriji, gde poslednjih godina najviše radi. Izlaže samostalno ali i na zajedničkim, grupnim izložbama. Fotografije su joj objavlјene u raznim publikacijama u više zemalјa. Najobimnija publikacija do sada je svečano izdanje knjige povodom proslave 50 godina nezavisnosti Nigerije, koje je ilustrovano sa njenjim fotografijama. Dobitnica je nagrade Nacionalne Geografije za fotografiju godine 2013.godine.

Bela Sabo

Bela Sabo je profesionalni fotograf i autonomni umetnik. Od 1986-te bio je saradnik dnevnih listova Kisalfeld, Nјugati hirlap, Uj Hirek, novina Đer Varoši Ujšag, kao i pozorišno-kulturnog časopisa Đeri Muža, foto magazina FotoArt, stručni je saradnik i urednik prirodnjačkog Termeset foto Magazin-a. Slobodni fotograf je od 1993-će., najviše fotografiše kulturu i prirodu. Zvanični je fotograf Kulturnog festivala grada Đera od 1993. do 2001., Međunarodnog salona knjiga u Đeru od 2000-te.

Kao autonomni umetnik učestvovao je na preko 200 grupnih foto izložbi i

imao preko 100 samostalnih izložbi u Mađarskoj kao i foto salonima u Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Finskoj, Belgiji, Danskoj, Rumuniji, Srbiji, Irskoj, Kini. Ima preko 30 nagrada i priznanja, kao što je priznanje Novinska fotografija 2003. – najbolјi fotoreporter u županijama, Jubilarni srebrni orden grada Đera (2000.).

Osnivač je i potpresednik Kanon Pro Kluba i Udruženja Fotografa Kontrast. Ima 23 objavlјenih knjiga na temu: prirodne, kulturne i crkvene vrednosti i blaga Zapadne-Mađarske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *