Ekologija

Otvoren 11. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Novi Sad, 26. septembar – U Skupštini AP Vojvodine otvoren je danas 11. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama „Čista energija – šansa za sve“, koji tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove (INEA) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo pokrajinskog parlamenta.

Ovogodišnji forum, koji će tokom dva dana održavanja u fokus staviti konkretne energetske procese, njihovo unapređenje i zajedničke ciljeve u ovoj oblasti do 2020. godine, otvorio je ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić.

Ministar Antić je istakao da je obaveza svih koji se bave ovom oblašću, da kroz promociju energetske efikasnosti približe javnosti činjenicu da obnovljiva energija ne predstavlja alternativnu energiju, nego jedinu moguću u budućnosti, te da se ne postavlja pitanje da li će se to dogoditi nego kada će se to dogoditi. Antić je dodao i da Republika Srbija, kroz novi Zakon o energetici ima plan razvoja i unapređenja energetike kojim se predviđa i stvaranje ekonomskih, privrednih i finansijskih uslova za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da peti put za redom ima priliku da s velikim zadovoljstvom pozdravi učesnike i organizatore Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama, te da ova značajna manifestacija već 11 godina okuplja predstavnike struke i politike sa ciljem formulisanja dugoročnih strategija u postizanju energetske bezbednosti kao osnove održivog razvoja.

On je istakao da je značaj tema koja otvara današnji Forum nemerljiv, ali da je isto tako siguran da je u ovoj oblasti nemerljiva i odgovornost politike, u smislu kreiranja regulatornih okvira i podsticanja naučnih istraživanja.

„Nema naprednog i razvijenog društva bez snažne naučne zajednice. Nema snažne naučne zajednice bez jake podrške celog društva. Moramo ulagati u nauku da bi zajednička dobit bila još veća“, rekao je Pastor.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić rekao je da će ovaj sekretarijat kao i do sada podržavati sve projekte energetske efikasnosti u cilju ostvarivanja energetske politike, a to je stvaranje uslova za korišćenje obnovljivih izvora energije sa namerom smanjenja zavisnosti od uvoza energenata, ali i u cilju zaštite životne sredine i smanjenja emisije štetnih gasova.

Predsedavajući Foruma Tihomir Simić nagalasio je da je zajednička vizija organizatora da ovogodišnji dvodnevni rad podstakne korišćenje raspoloživih potencijala u čistoj energiji na ovim prostorima i dodatno pokrene saradnju i razvoj energetike u zemljama regiona. On je dodao da će na prvoga dana biti reči o novim energetskim tehnologijama, upravljanjem tržišnim resursima i regulatornim pitanjima, dok će se drugog dana razgovarati o realizovanim projektima u ovoj oblasti i domaćem i međunarodnom partnerstvu.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je Subotica, kao Grad partner ovogodišnjeg Foruma, jasno opredeljena ka racionalnom korišćenju energije, primeni principa energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine, i da će u dvodnevnom radu Foruma prezentovati sopstvena dostignuća, realizovane projekte, kao i dalje planove u cilju postizanja uspešnih rezultata u ovoj oblasti.

– Subotica je, primenjujući zakonske propise, donela Program energetske efikasnosti čijom primenom uspostavlja sistem upravljanja energetskom potrošnjom i smanjenja troškova za nabavku energije i energenata. Javna i javno-komunalna preduzeća realizuju projekte u skladu sa ekološkim i energetskim principima čime se razvoj komunalne energetike usmerava u pravcu optimalnog i održivog razvoja. Ovim racionalnim odnosom prema energiji, oslobađaju se sredstva koja će Grad Subotica usmeravati u dalje investicije – nove trendove i tehnologije. Subotica je započela i izradu strategije i akcionog plana Subotica – ’Smart city’, čijom primenom bi vršila neprestanu optimizaciju celokupnog svog funkcionisanja – naglasio je, između ostalog, Bogdan Laban.

U okviru 11. energetskog foruma dodeljene su i tradicionalna priznanja „Top Energy“ za najuspešnije projekte u oblasti energetike u 2017. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *