Ostalo

GIZ donirao softver za unapređenje energetske efikasnosti

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i zamenik direktora GIZ za Srbiju Hajnc Diter Harbers potpisali su u petak (22. septembra 2017. godine) sporazum o doniranju softvera kojim se unapređuje sistem energetske efikasnosti.
GIZ je, uz pomoć eksperata iz oblasti energetske efikasnosti, razvio softver – Platforma za praćenje i proveru sprovođenja Akcionog plana za energetsku efikasnost – za merenje, nadzor i bolju kontrolu, koja će doprineti racionalizaciji i objedinjavanju mera uštede energije.

Sredstva za izradu softvera obezbedilo je Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Nemačke u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije.

Ministar Antić je ovom prilikom izjavio da su mehanizmi kontrole i praćenja mera energetske efikasnosti od izuzetnog značaja, naročito za Srbiju koja je, gotovo po svim indikatorima za merenje energetske efikasnosti, na začelju evropskih zemalja.

– Naša dužnost je da se ponašamo odgovorno u pogledu trošenja energije i jedan od prioriteta u radu ministarstva je podizanje svesti kod građana Srbije o neophodnosti racionalne upotrebe energije. Zahvalni smo Saveznoj Republici Nemačkoj, koja je jedan od lidera u energetskoj efikasnosti i proizvodnji iz obnovljivih izvora energije, na ovakvim projektima kojima brže usvajamo najbolje prakse i mehanizme kako bismo racionalizovali potrošnju energije u Srbiji – rekao je Antić.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici nemačke ambasade.

Izvor: e-kapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *