Ekologija

Otkrivanje papirne bočice

Stigla je i ona – papirna bočica i to prva papirna bočica koju je napravila kompanija Ecologic Brands. Ovakva ambalaža popularna je u mnogim kategorijama proizvoda kao što su vino, hrana za kućne ljubimce, proteinski prahovi i deterdženti za pranje, kao i mnogi drugi. Ovo pakovanje sastoji se od spoljne ljušture izrađene od recikliranih talasastih kartona i starih novina koje se mogu reciklirati do sedam puta. Unutrašnja komponenta koja je u kontaktu sa proizvodom, bilo da se radi o tečnosti, prahu ili drugom materjalu, do sada je bila vrećica sa dodatkom za sipanje od polietilenske folije. U poređenju sa krutom plastičnom ambalažom, ova vrećica dramatično smanjuje upotrebu plastike.

Novost je da je unutrašnja vrećica zamenjena vrlo tankim ekstrudiranim omotačem, koji se u potpunosti može reciklirati jer je napravljen od 80% recikliranog HDPE i zahteva 60% manje plastike od tradicionalne bočice za šampon. Možda je još značajnije uklanjanje bočnog šava na spoljnjoj jedinici ovog pakovanja, čime se eliminiše korišćenje lepka. Umesto lepka, sada se koriste elementi spoljnjeg omotača koji se međusobno uklapaju i daju pakovanje koje je daleko robusnije i pouzdanije od prethodnog, navodi Džuli Korbit iz Ecologic Brands.

Kopmanija Ecologic Brands došla je do ovog revolucionarnog rešenja uz saradnju sa L’Oreal USA iz Njujorka. Ecologic Brands proizvodi ove bočice u potpuno zatvorenom procesu, a papirne školjke izradjuju se od otpadnog papira i talasastog kartona iz distribucionog centra L’Oreal-a, u kome se generiše oko pet tona ovog otpada nedeljeno. Nova bočica izlazi na tržište u sklopu nove linije L’Oreal-a, nazvane “Seed Phytonutrients”. U L’Oreal-u navode da je ova linija proizvoda za kosu, lice i negu tela prirodnog porekla i da se pakuje u ovu jedinstvenu vodootpornu ambalažu od recikliranog papira i kartona. “Seed Phytonutrients” proizvodi biće dostupni od aprila 2018. godine.

Izvor: packworld.com.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *