Ekologija

Kina zabranjuje uvoz otpada

Sjedinjene Države su u prošli petak zatražile od Kine da ne sprovede zabranu uvoza otpadnih materijala, nakon što je najveći svetski kupac otpada naglo zatvorio vrata mnogim vrstama otpada, ostavljajući globalnu industriju reciklaže u stanju potpune krize.

Agencija Rojters je prošlog jula objavila vest da je Kina saopštila u Svetskoj trgovinskoj organizaciji da će sprečiti prihvatanje daljih količina otpada, poput otpadne plastike i papira, a u sklopu kampanje protiv “stranog otpada”.

Američki institut za reciklažu otpada je u to vreme izvestio da će ova zabrana, samo u SAD uništiti industriju koja je omogćila zaposlenje za 155.000 ljudi i izvozila otpad u vrednosti od 5,6 milijardi dolara u Kinu tokom 2016. godine.

SAD su u prošli petak iznele zabrinutost zbog zabrane i naknadne revizije standarda za različite tipove metalnog otpada u Veću za trgovinu robama pri Svetskoj trgovinskoj orgaizaciji. “Kineska ograničenja uvoza na otpadne proizvode dovela su do fundamentalnih poremećaja u globalnim snabdevačkim lancima za otpadne materijale, udaljavajući ih od produktivne ponovne upotrebe i odlaganja”, izjavio je američki predstavnik na ovom sastanku, izjavio je trgovinski zvaničnik u Ženevi. Isti zvaničnik je naglasio da Sjedinjene Države priznaju zabrinutosti Kine za životnu sredinu, ali izgleda da je pristup Pekinga imao suprotan efekat onome što je bilo planirano, a njihova pravila su se promenila suviše brzo kako bi se industrija adekvatno prilagodila.

 

Reakcije iz Evropske unije na ovaj potez Kine su slične. Strategija za plastiku kao i “porez na plastiku” u EU su samo neka od zakonodavnih rešenja za novonastalu situaciju.

 

Izvor: sepen.org.rs i pri.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *