Ekologija

ORCA imenovana za članicu Savetodavnog tela EK

REZULTATI RADA ORCA PREPOZNATI OD STRANE EVROPSKE KOMISIJE

ORCA, jedina u regionu, imenovana za članicu Savetodavnog tela Evropske komisije

Beograd-Brisel, 15.05.2017. godine, Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA je, u konkurenciji svih evropskih organizacija, odabrana je od strane Evropske unije za člana savetodavnog tela za dobrobit životinja pri Evropskoj komisiji: Platforma za dobrobit životinja (European Commission Expert Group Platform on Animal Welfare).

Platforma je osnovana Odlukom Evropske komisije C/2017/0280 od 24.01.2017. godine i njen zadatak je da asistira Komisiji u vezi sa razvojem i koordinacijom aktivnosti u vezi sa dobrobiti životinja, sa naročitim fokusom na bolju primenu EU pravila u ovoj oblasti, kroz razmenu informacija i primera dobre prakse kao i direktno uključivanje zainteresovanih strana.

Članice platforme odabrane su u okviru nezavisnog procesa koji je sproveo DG SANTE, a koji se, između ostalog bazirao na oceni iskustva i kompetencija organizacije u oblasti dobrobiti životinja, naročito u oblasti farmskih životinja i bezbednosti hrane.

Naročito značajna uloga Platforme jeste i razvijanje dijaloga između donosilaca odluka, privrede, civilnog društva, naučnika i međunarodnih organizacija na temu dobrobiti životinja. Zbog toga su članovi ovoga saveta najuticajnija naučna imena Evrope iz ove oblasti i kao i najznačajnije organizacije civilnog društva poput Evropske poljoprivredne zadruge, Međunarodnog udruženje za primenjenu etologiju, Evropske organizacija farmera, Evropske organizacija potrošača, Britanskog kraljevskog udruženja za sprečavanje surovosti prema životinjama (RSPCA), Svetske organizacije za zaštitu životinja (WAP), Evropske federacije veterinara (FVE) i drugi. Među odabranim organizacijama je i ORCA, kao jedina organizacija iz regiona zapadnog Balkana.

Pored eksperata i OCD, članovi Platforme su i državni organi zemalja EU, Islanda, Luksemburga i Norveške, kao i međunarodne organizacije: Svetska banka, Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i European Food Safety Autority (EFSA).

Pogledajte listu članova Platforme za dobrobit životinja.

„Izbor ORCA za članicu Platforme za dobrobit životinja, smatramo značajnim priznanjem za naš rad u oblasti dobrobiti životinja na teritoriji Srbije i zapadnog Balkana, poput razvijanja standarda dobrobiti životinja, uključivanja obrazovanja o dobrobiti životinja u nastavne programe, rad na jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva i slično. Članstvo u Platformi veliki je podstrek za dalji rad“, izjavio je povodom ovog važnog događaja Elvir Burazerović, direktor ORCA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *