Najave događaja

Nacionalni simpozijum o korišćenju vrsta iz prirode povodom obeležavanja Međunarodnog dana biodiverziteta

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana biodiverziteta  u ponedeljak 22. maja 2017. godine, biće održan Prvi nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem „Divlje biljne i životinjske vrste pod kontrolom sakupljanja i prometa: stanje i perspektive”, u prostorijama Zavoda, dr Ivana Ribara 91, Novi Beograd, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura” Univerziteta Singidunum.

Polazeći od činjenice da je sakupljanje vrsta iz prirode delatnost koja je ranije predstavljala deo tradicionalnog života, danas prerasla u privrednu delatnost sa velikim izvoznim kapacitetima, Simpozijum se organizuje u cilju doprinosa razvoju sistema zaštite prirode koji će omogućiti racionalno i mudro korišćenje ovih prirodnih resursa u skladu sa potrebama njihovog očuvanja za buduće generacije.
Rad Simpozijuma otvoriće dr Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a uvodne reči u temu skupa održaće mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije i prof. dr Jordan Aleksić, dekan Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura” Univerziteta „Singidunum”.
Kako preduprediti prekomerno i nekontrolisano sakupljanje i korišćenje lekovitog bilja, pečuraka, šumskih plodova, kao i nekih životinjskih vrsta koje imaju veliki značaj i upotrebnu vrednost u prehrambenoj industriji, medicini i farmaciji, biće predmet dijaloga u okviru tri plenarne sesije: sakupljačka poljoprivreda, genetsko-reproduktivno preduzetništvo i ekonomija prirodnih resursa.
Učesnici skupa su predstavnici privrednog sektora koji se bave sakupljanjem, preradom i prometom vrsta iz prirode, resornog ministarstva i stručnih i naučnih ustanova, kako bi kroz otvoren dijalog uticali na unapređenje osnovnih mehanizama za održivo korišćenje ovih vrsta, kao što su:
–        primena Uredbe o sakupljanju i prometu biljnih i životinjskih vrsta pod kontrolom prometa kako bi se sačuvale od prekomernog branja i sakupljanja (primer vrsta za koje postoji prevelika potražnja iz prirode su tartufi, borovnica i dr.),
–        uvođenje pojedinih vrsta koje su zaštićene i strogo zaštićene vrste u plantažno gajanje (kao što je npr. za vrste beli slez i lincura),
–        program primene zakonske procedure za pravilno sakupljanje i promet divljih biljnih i životinjskih vrsta iz prirode.
U Srbiji je Uredbom o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune zaštićeno 97 vrsta biljaka, gljiva i životinja.
U okviru Simpozijuma pojedini predstavnici firmi koje se bave preradom i prometom vrsta iz prirode, imaće izlagačke punktove svojih proizvoda.

Otvori AGENDU

ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE SRBIJE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *