Ekologija

Opada kvalitet morske vode duž italijanske obale

Italijanska ekološka organizacija Legambiente otkrila je znake zagađenja u 48% uzoraka prikupljenih u 15 priobalnih regiona Italije i upozorila da nivo zagađenja raste. Legambiente u poslednje tri decenije svake godine svojim brodom Goleta Verde plovi duž italijanske obale i proverava kvalitet morske vode. Kako se pokazalo, najčistije su vode oko Sardinije.

Tim naučnika sa broda Goleta Verde analizirao je više od 300 uzoraka vode uzetih duž italijanske obale i utvrdio da je 39% “jako zagađeno” a još 9% “znatno zagađeno”.

Glavni uzrok zagađenja je to što se otpadne vode ne tretiraju, navodi se u izveštaju organizacije Legambiente.

“Slabo prečišćavanje je najveći problem koji pod hitno mora da se reši jer nas je EU kaznila sa 25 miliona evra plus 30 miliona na svakih šest meseci dok sve ne bude kako treba”, rekao je direktor ekološke organizacije Legambiente Đorđo Zampeti.

Najveći nivoi zagađenja zabeleženi su na ušćima reka. Od 149 uzoraka, 106 je pokazalo zagađenje.

Obale Ligurije, Toskane i Sicilije su najzagađenije dok su vode oko ostrva Sardinija najčistije.

Rezultati istraživanja organizacije Legambiente za 2018. ukazuju na povećanje zagađenja za 8% od 2017. godine, preneo je thelocal.it.

Izveštaj ekološke organizacije pokrio je celu italijansku obalu, uključujući ostrva, ali je bio fokusiran na “napuštene vode” ili 170 kilometara obale na kojima 556 vodotokova ulazi u more a koje italijansko ministarstvo zdravlje ne kontroliše redovno.

Legambiente je takođe pokrenuo kampanju “Ne nafti” sa ciljem da se izvrši pritisak na italijanskog ministra za ekonomski razvoj Luiđija di Maja da zaustavi vađenje fosilnih goriva.

“U našim morima istraživanje i vađenje ugljovodnika dovode u opasnost više od 120.000 kvadratnih kilometara – imamo 67 koncesija za proizvodnju, 138 naftnih bušotina i 24 dozvole za istraživanje a još 34 bi mogle da budu date”, naveo je Legambiente.

Pođednako su zagađene i plaže. Na 78 ispitanih plaža površine 60 fudbalskih terena pronađeno je 50.000 otpadaka ili 620 na svakih 100 metara. Od tog otpada, 80% je plastika a najviše ima plastičnih boca, zapušača, plastičnog escajga i kesa.

U najmanje osam oblasti u kojima je plivanje zvanično zabranjeno, italijanska ekološka organizacija je pronašla samo jedan znak upozorenja kupačima da ne ulaze u vodu.

Od početka 2018. aktivisti organizacije Legambiente očistili su 500 italijanskih plaža.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Sinhua

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *