Projekti

Održani sastanci Pregovaračke grupe 27 sa zainteresovanim stranama

Niz sastanaka Ministarstva zaštite životne sredine sa zainteresovanim stranama u vezi izrade Pregovaračke pozicije (PP) za Poglavlje 27 – sa lokalnim nivoom, civilnim sektorom i predstavnicima industrije – održan je od 16. do 20. septembra. Tema sastanaka je bilo informisanje u vezi statusa izrade PP, glavnih asepkata, izazova i procesa koordinacije sa institucijama, kao i strateškim dokumentima koji su prateći dokumenti uz PP i obajšnjavaju prelazne periode, planove mera i investicija potrebnih za reforme u životnoj sredini.
Državni sekretar Ivan Karić, koji je ujedno i predsednik Pregovaračke grupe 27 je dao kratak uvod u trenutnu fazi izrade ovih dokumenata i narednih koraka u procesu. Zatim je Sandra Milićević Sperlić iznela detaljnije informacije u vezi strukture PP, svih prelaznih perioda, geografskih adaptacija i pratećih dokumenata koji pojašnjavaju pozicije. Prema iskazanom interesu grupa, predstavnici Ministarstva su predstavili specifične podsektore i planove za industrijske emisije, zaštitu prirode, klimatske promene i upravljanje otpadom. Sastancima sa lokalnim nivoom i civilnim sektorom je prisustvovala i Glavni šef Pregovaračkog tima Tanja Miščević. Ministarstvo je informisalo prisutne da se rad na finalizaciji dokumenta nastavlja, kako bi se ispunio plan da se oni do kraja oktobra pošalju na Vladu Srbije, sa krajnjim ciljem predaje zvanične Pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 27 Evropskoj Komisiji do kraja godine.

Pojekat „Šta čeka Srbiju kroz Poglavlje 27” sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *