Projekti

Stižu zakonska rešenja problema buke

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je najavio donošenje zakonskih rešenja problema buke.
– Buka mora biti rešena kroz zakonski propis kojim će biti ustanovljena jasna pravila, efikasna inspekcijska kontrola, a istovremeno omogućiti sektorima da se prilagode u svom poslovanju – kazao je Trivan.
Trivan je najavio i da će do kraja ove godine biti predložen sistem kojim će se stimulisati prikupljanje i selekcija otpada, što je pretpostavka za strateški tretman otpada kao proizvoda koji donosi profit.
– Upravljanje otpadom, reciklaža, predstavljaju paradigmu onoga što se preduzima da bi Srbija bila čista – rekao je Trivan.
Poslanici su ministra pitali i o zaštiti voda, pošumljavanju i seči šuma u zaštićenim područjima, o nesanitarnim deponijama smeća, uticaju malih hidroelektrana na životnu sredinu i biodiverzitet, o ulozi lokalnih samouprava u zaštiti prirode.
Ministar je obavestio poslanike da Nacrt pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 27 u pregovorima sa EU razmatraju druga ministarstva, i da očekuje da taj dokument Vlada Srbije odobri u oktobru i uputi ga Evropskoj komisiji do kraja ove godine.
– Time će se steći pretpostavke za otvaranje preegovora Srbija-EU o Pregovaračkom Poglavlju 27 – životna sredina i klimatske promene – rekao je Trivan.
Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *