Ekologija

Obeležen 5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine

Centralnom svečanošću održanom u Botaničkoj bašti – „Jevremovac“ u Beogradu, Ministarstvo zaštite životne sredine obeležilo je 5. jun, Svetski dan zaštite životne sredine. Pred velikim brojem predstavnika državnih organa i institucija, naučne i stručne javnosti, ambasadora i diplomata, nevladinih organizacija i medija, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, istakao je značaj Svetskog dana životne sredine kao globalnog datuma koji se obeležava širom sveta i apelovao na važnost odgovornog ponašanja i akcija pojedinaca, ustanova i organizacija, radi zaštite životne sredine kao osnove opstanka života na Planeti. Trivan je poručio da volimo Srbiju, brigom i odgovornošću za našu životnu sredinu.
Ovogodišnja tema Svetskog Dana zaštite životne sredine je zagađenje vazduha – globalna opasnost za javno zdravlje i život svih živih bića na Planeti. Prema podacima Ujedinjenih nacija, približno sedam miliona ljudi širom sveta prerano umire svake godine od zagađenja vazduha, a stanovništvo ovog regiona izloženo je koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu koje su među najvišima u Evropi. Svetski dan zaštite životne sredine 2019. godine će podstaknuti vlade, industriju, društvo i pojedince da smanje uticaj na zagađenje vazduha, da se udruže kako bi istražili i primenili obnovljive izvore energije i zelene tehnologije i poboljšali kvalitet vazduha u gradovima i regijama širom sveta.
Srbija koja ima dugu tradiciju u tretiranju pitanja zaštite životne sredine i prirode, istovremeno se danas suočava sa posledicama višedecenijske nebrige, devastiranja, zagađenja životne sredine, vazduha i prirode. Ministarstvo zaštite životne sredine je egzaktno sagledalo stanje životne sredine, identifikovalo probleme, postavilo prioritete i pokrenulo aktivnosti na nacionalnom, regionalnom i svetskom nivou. Ministar Trivan je rekao da je Srbija u regionu koji će biti među najpogođenijim klimatskim promenama, te da jedini pravi lek za njihovo ublažavanje, naše zdravije životno okruženje i čist vazduh, predstavlja pošumljavanje. Usvajanjem Nacionalne strategije o klimatskim promenama, čija je izrada u toku i Zakona o klimatskim promenama Srbija će imati odgovor na izazove klimatskih promena i održivog razvoja.
Trivan je naveo da su prioriteti u zaštiti životne sredine prerada otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom. Izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, sistema upravljanja komunalnim otpadom i infrastrukturnim projektima, rešava se problem zagađenosti zemljišta, kvaliteta hrane i podzemnih voda. On je ukazao da potrebna ulaganja u zaštitu životne sredine od oko 15 milijardi evra u narednih nekoliko decenija nisu trošak već neophodne investicije, koje su razvojna šansa za Srbiju.
„Godinu dana ranije smo uradili nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, uz podršku i ocenu predstavnika Evropske komisije, da je Srbija na dobrom putu da do kraja godine bude usvojena pregovaračka pozicija koje se tiče životne sredine i klimatskih promena. Dostizanjem evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine daćemo odgovor na pitanja u kakvoj ćemo sredini živeti, kakav kvalitet vode i vazduha ćemo imati, kakvog će zdravlja biti građani i kakve prirodne resurse ostavljamo budućim generacijama”, rekao je Trivan. Ministar je izrazio posebnu zahvalnost Evropskoj uniji na pomoći koju pruža Srbiji u oblasti životne sredine u znanju, tehnologijama i novcu.
„Godine pred nama su veoma izazovne i savladaćemo ih jedino ukoliko se država, vladin i nevladin sektor i biznis zajednica zajedničkim snagama uvežu u jedinstvenom cilju da Srbija bude lepše i zdravije mesto za život. Paralelno, neophodno je da razvijamo svet o značaju očuvanja živog sveta kod svakog pojedinca i da to bude vrednost koju ćemo negovati kao jednu od osnovnih “, poručio je na ceremoniji ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Ministar Trivan je zahvalio svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji dajući doprinos životnoj sredini doprinose i napretku Srbije. Ovogodišnja priznanja za doprinos zaštiti životne sredine Srbije dobili su Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji, Arunas Kundrotas, tim lider ENVAP projekta, Dragan Županjevac, ambasador Republike Srbije u Republici Keniji, Tanja Petrović, direktor Mladih istraživača Srbije, članice Koalicije 27, Jovan Memedović, novinar i zaštitar prirode, Miljka Dučić, direktor Rezervata Uvac i Igor Petrović, upravnik Parka prirode Stara planina.
Održana svečanost jedan je od načina da se skrene pažnja javnosti na značaj čuvanja životne sredine. Peti jun, kao datum obeležavanja Svetskog dana životne sredine, ustanovljen je na prvoj Konferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine i odredila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Tu deklaraciju prihvatilo je i potpisalo tada 113 država sveta. Prema nekim izvorima, ovaj predlog dala je upravo SFR Jugoslavija, i on je postao jedan od centralnih događaja Ujedinjenih nacija do danas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *