Ekologija

Nove crvene knjige o pticama i pravokrilcima

Zavod za zaštitu prirode Srbije, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, predstavio je u prostorijama Narodne biblioteke Srbije – Crvenu knjigu faune Srbije III: Ptice i Crvenu knjigu faune Srbije IV: Pravokrilci.

Crvene knjige predstavljaju naučnu bazu podataka o vrstama koje su izložene opasnosti od izumiranja. Zadatak crvenih knjiga jeste da se stručnim argumentima i prikupljenim naučnim metodama istakne potreba očuvanja ugroženih vrsta, ukaže na nedostatke u postojećem sistemu zaštite i predlože rešenja kojima bi se moglo poboljšati stanje ili bar usporiti negativni procesi. U Srbiji je do sada objavljeno šest crvenih knjiga i to prva pre 20 godina o biljkama, a zatim iz sveta faune o dnevnim leptirima, vodozemcima i gmizavcima.

Objavljivanjem dve nova toma iz edicije Crvene knjige faune Srbije dobli smo dve nove knjige od nacionalnog značaja za zaštitu prirode, budući da predstavljaju instrument i naučnu i stručnu osnovu za zaštitu i očuvanje divljih ptica i pravokrilaca.

U ime izdavača na promociji će govoriti: mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Goran Anačkov, direktor Deprtmana za biologiju i ekologiju PMF-a Univerziteta u Novom Sadu i Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Značaj knjiga predstaviće recenzenti akademik prof dr Vladimir Stevanović, prof dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu i prof dr Olivera Bjelić Čabrilo sa PMF-a u Novom Sadu. Sadržaj Crvene knjige faune Srbije III: Ptice u ime uredničkog i autroskog tima preznetovaće msc Dimitrije Radišić (PMF; Novi Sad) i o Crvenoj knjizi faune Srbije IV: Pravokrilci, u ime autorskog tima govoriće prof dr Ivo Karaman (PMF, Novi Sad)

Tim za izradu Crvene knjige ptica Srbije imao je zadatak da prikupi, analizira, protumači i u izveštaje o riziku od iščezavaja sažme i pretoči gotovo nesagledivu količinu podataka i znanja o pticama Srbije, koje su skoro tri veka prikupljali prirodnjaci i naučnici različitih profesija, porekla i jezika, kojima su se služili. Obrađene su 352 pouzdano zabeležene vrste u Srbiji, procenjen je rizik od iščezavanja gnezdeće populacije 255 vrsta i negnezdeće populacije svih vrsta, korišćena je baza podataka sa više od 312.000 nalaza koje su prikupili brojni poznavaoci ptica.

Crvena knjiga o pravokrilcima je prva objavljena knjiga na svetskom niovu ovog tipa za prvakrilce. Crvena knjiga o pravokrilcima daje prikaz jedne grupe insekata i njenog trenutnog stanja u Srbiji, s akcentom na predstavnicima koji su ugroženi i pred nestankom, kako bi se ukazalo na neophodnost sveobuhvatne zaštite najugroženijih vrsta pravokrilaca. Prikazani rezultati predstavlaljaju rad višedecenijskih terenskih istraživanja širom Srbije i literaturnih podataka koji pokrivaju period duži od jednog i po veka. U knjizi je prikazan broj od 35 taksona, za koje autori smatraju da su potencijalno ugroženi ili na ivici potpunog nestanka iz faune Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *