Ekologija

Nećemo naftne bušotine u svom dvorištu!

Posle izostanka odgovora na protestnu notu generalnom direktoru NIS-a, Kirilu Kravčenku, zbog pokretanja seizmičkih ispitivanja na teritoriji opština Vrbas i Kula, objavljujemo naše obraćanje i pozivamo sve ljude dobre volje i čiste pameti na podršku!

Protestna nota NIS-u:

Vođeni informacijom o započinjanju geofizičkih istraživanja nafte i gasa na području opština Vrbas i Kula, koja će vaša kompanija obavljati u okviru projekta seizmičkih ispitivanja na istražnom području 3D Turija 3, obaveštavamo Vas o sledećem:

Izražavamo rezignaciju zbog Vašeg nepoštovanja i izuzimanja naše organizacije u postupku obaveštavanja lokalne javnosti i čelnika lokalne samouprave o Vašim namerama u našem ataru, imajući u vidu naše prethodne “neprijatne odnose”, te usku usmerenost naše organizacije na zaštitu životne sredine.

Ekološki pokret Vrbasa kategorički se protivi izvođenju ovog projekta NIS-a na teritoriji opština Vrbas i Kula!

Imajući to u vidu, Ekološki pokret Vrbasa će svim pravnim i legalnim sredstvima kojima raspolaže, svojim kapacitetima i kapacitetima svojih brojnih partnera, zahtevati od Vlade RS preispitivanje Sporazuma između Vlade RS i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, te moratorijum na istraživanja nafte i gasa u Srbiji!

Ovo iz razloga što navedeni Sporazum izaziva velike i dokazive ekonomske štete po Srbiju, i nesumnjivo marginalizuje energetsku nezavisnost Srbije, kroz sputavanje istraživanja i korišćenje alternativnih, obnovljivih i čistih izvora energije a značajno određuje dugoročnu i stratešku opredeljenost Srbije korišćenju fosilnih goriva, afirmiše privatni monopol u energetici, protivno načelima Sporazuma o energetskoj zajednici za Jugoistočnu Evropu, Pariskog sporazuma o klimatskim promenama (kojeg smo pred potpisivanjem), Nacionalnom programu zaštite životne sredine, Nacionalnoj strategiji za aproksimaciju u oblasti zaštite životne sredine…

Pri tome Vas obaveštavamo da smo članica Nacionalnog konventa za otvaranje poglavlja 27 EU, što nam skupštinska tela za predlaganje zakonodavnih procedura i ocenu sprovođenja postojećih, čini lakše dostupnim!

Iskoristićemo i pozitivnu okolnost skorog održavanja lokalnih izbora u Opštini Vrbas, kroz javnu sugestiju građanima da ne glasaju protiv svog interesa a vlasnicima parcela, koje su na liniji radova, da vam uskrate saglasnost prolaska kroz njihov posed. Lokalnoj vlasti, sadašnjoj i budućoj, učinićemo krajnje neprijatnim podleganje vašem lobističkog uticaju, kroz aktivan pritisak za javno određivanje svih nosioca na lokalnoj izbornoj listi, po pitanju odnosa prema potencijalnim štetnim efektima razvoja naftne industrije “u svome dvorištu”.

Obrazloženje:

Politika NIS-a u rešavanju problema naftnih isplaka i napuštenih bušotina daleko je od savršenog (nismo sigurni takva da postoji), i po našem mišljenju, primarno je promotivna i u svrhu zaštite profita a ne životne sredine i zdravlja građana. Što je, naravno, sasvim normalno! Jer Vi niste humanitarna, niti ekološka organizacija a niste ni javna ustanova! Pa, naftna industrija ne bi se posle gotovo veka ‘ipo zvala „prljava“, da je mogla biti čista! Korporativna odgovornost kojom se ponosite, po nama je kap u moru naftnog (ekstra) profita!

Da ste skloni ne transparentnim i ad-hok rešenjima, uverili smo se i u Vrbasu početkom 2014. godine „zatrpavanjem dela naše deponije“ sa nekoliko hiljada tona “otpadne smese” sa vaših naftnih isplaka, koja je krišom (od javnosti) izbačena na samo 20 do 50 metara od vodozahvata poljoprivrednog preduzeća, koje iz njega crpi vodu za navodnjavanje 1600 hektara poljoprivredne zemlje, sa koje primarno hrani veliku farmu goveda, iz koje dalje snabdeva svoju mlekaru, najveću u regionu srednje Bačke!

Za tu uslugu platili ste javno-komunalnom preduzeću u Vrbasu određenu svotu novca! Jeste li sigurni da su građani Vrbasa i svi ostali konzumenti vrbaske mlekare dobili satisfakciju za zdravstvene rizike u koje ste ih sebično ubacili, bez njihove volje i znanja!

Jeste li i jednog momenta pomislili da je građanima Vrbasa dosta domaćeg đubreta iz prljavog Velikog bačkog kanala i sa pretrpane deponije i bez vašeg “naftnog đubreta”!

Ne mislimo da jeste, jer eto Vas opet!

Da, uvaženi g. Kravčenko, perspektiva našeg života među naftnim bušotinama, naftnim isplakama, a potom na svežem trustnom području, nad ogromnim rupama koje ćete ostaviti iza sebe…, nikako se ne uklapa u našu viziju “čistog i bezbednog Vrbasa” za koju se borimo već gotovo 13 godina!

Dakle, bez želje za Vašom saglasnosti, još jednom tvrdimo da proizvodnja nafte i gasa spada u red ekstremno prljavih industrija! Nafta je toksična za skoro sve oblike života i dokazano snažno utiče na klimatske promene.

Ekološki pokret Vrbasa već sedam godina radi ekspertize primene Arhuske konvencije u Srbiji, u okviru kojih aktivno ocenjujemo rad državnih, naročito pravosudnih organa, i pri tome pronalazimo modele njene efikasnije primene u lokalu. U tome smo nekoliko puta angažovani i od strane Misije OEBS-a u Srbiji. Stečeno iskustvo nas čini objektivnim u proceni dostupnosti pravde i generalne nesposobnosti pravosudnih organa u Srbiji da uspešno procesuiraju ekološke prijave. Stoga, pouzdano znamo da Srbija trenutno nema kapacitet, niti moralni integritet uspešno i nepristrasno da nadzire složene aktivnosti istraživanja a posebno ne – eksploataciju nafte i gasa, od strane jednog od najkrupnijih ekonomskih subjekata u zemlji i jednog od najznačajnijih “donatora Vlasti”!

Stoga ćete nam verovati da ćemo učiniti sve u našoj moći da Vas preventivno sprečimo u šteti i nesreći koju bi ste nam izazivali u narednim decenijama, a već je izazivate po Srbiji! Primenićemo, dakako, i iskustva naših prijatelja iz Rumunije, koji su se, kao što znate, takođe „ozbiljno rvali“ sa vašom kompanijom!

Još samo da Vas podsetimo na neopravdano povlašćeni položaj NIS-a (zahvaljujući gore pomenutom Sporazumu), u kojem plaćate daleko najnižu rudnu rentu u Srbiji i u regionu. Time, građanima Srbije, vlasnicima naših prirodnih bogatstava, kroz ekstra profit, otimate milione evra, otimate standard i pristojan život. Uskraćujete nam radna mesta, lečenje najtežih bolesti, obnovu vrtića i škola, zbrinjavanje otpada…”, čime ste stali uz rame ozbiljnim generatorima siromaštva u Srbiji! Štetnost ovog Ugovora u bliskoj budućnosti, bez ikakve sumnje, mogao bi se proglasiti izdajom nacionalnih interesa, odgovorna lica u sadašnjoj i bivšoj Vlasti, mogla bi se naći pred licem pravde, a vaša kompanija bi se mogla sasvim opravdano nacionalizovati! To svakako neće pogodovati daljem razvijanju izuzetno dobrih odnosa Srbije i Rusije, ali ćemo lako razjasniti prijateljskom ruskom narodu – “industrijsku pohlepu, koja nam kvari odnose”!

Uzgred rečeno, Ekološki pokret Vrbasa kolektivni je član Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva! Volimo i poštujemo ruski narod, rusku kulturu i istoriju. Ali kako Vas da smestimo u taj korpus g. Kravčenko? Jer, ocenite nam koliko je iskreno prijateljstvo s nekim ko Vam godinama “isisava životne sokove”?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *