Ekologija, Konkursi

Mladi predstavili gradove budućnosti – proglašeni su rezultati Eko-paket kreativnog konkursa!

Eko-paket projekat, pod pokroviteljstvom kompanije Tetra Pak, promoviše pravilno odlaganje upotrebljene Tetra Pak ambalaže i odgovorno ponašanje prema životnoj sredini. Projekat se u Srbiji sprovodi od 2013. godine u ustanovama koje su uključene u međunarodni program Eko-škole.

Na ovogodišnjem Eko-paket kreativnom konkursu pristiglo je preko 1100 radova iz 47 Eko-škola širom Srbije. Tema konkursa bila je „Život u eko-gradu” i učesnici konkursa su od upotrebljene Tetra Pak ambalaže predstavili svoje vizije održivih eko-gradova ili neke aspekte života u njemu. Mnogobrojne modele gradova krase solarni paneli, vetrogeneratori, biciklističke staze, kompostišta, čiste i nezagađene reke i velike zelene površine koje omogućavaju da i u gradu živimo u skladu sa prirodom. Pojedini učenici Eko-škola su drugačije pristupili temi i napravili model bicikla u prirodnoj veličini, “kućice” za cveće, pa čak i prave eko-kuće koje su postavili u svom školskom dvorištu.

Eko-škole su nadmašile očekivanja i pokazale ka čemu treba da težimo ukoliko želimo da sačuvamo naše okruženje. U oštroj konkurenciji žiri sastavljen od predstavnika kompanije Tetra Pak i strukovnog udruženja “Ambasadori održivog razvoja i životne sredine” je izabrao najbolje radove. Nagrade u iznosu od 100 000 dinara osvojile su PU „Galeb“, Petrovac na Mlavi – vrtić „Pčelica“ iz Šetonja, OŠ „Sveti Sava“ iz Požarevca i MTŠ „14. oktobar“ iz Kraljeva.

I ove godine najbolji pojedinci od predškolskog uzrasta do fakulteta biće nagrađeni, kao i drugoplasirani i trećeplasirani. Nagrade za prvo mesto – bicikl su osvojili Leka Đorđević iz OŠ „Sveti Sava“ iz Pirota, Teodora Prvulović iz OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša i Mirjana Rašić iz Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije iz Sremskih Karlovaca.

Priznanja i nagrade najboljim učesnicima Eko-paket kreativnog konkursa u 2017. godini biće uručene u IN hotelu u Beogradu, 26. maja sa početkom u 13h.

Iz godine u godinu sve veći broj mališana učestvuje u kreiranju pravih malih umetničkih dela od upotrebljene Tetra Pak ambalaže. Od početka sprovođenja projekta u Srbiji, ove godine ne samo da je zabeležen najveći odziv, već su i sami radovi dostigli novi nivo kreativnosti. Mladi su nam pokazali kako treba da izgledaju gradovi sutrašnjice i sudeći po njihovim vizijama, naša budućnost je u dobrim rukama!

Pratite nas na veb-sajtovima
http://feeserbia.com i www.ambassadors-env.com, kao i na Facebook stranicama www.facebook.com/ekopaketsrbija i www.facebook.com/ecoschoolsserbia.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *