Ekologija

Ministar Trivan u Stejt Departmentu i na američko-srpskoj poslovnoj konferenciji u Merilendu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u nastavku radne posete Sjedinjenim Američkim državama razgovarao je u Stejt Departmentu u Vašingtonu sa Džudit Garber koja je, kao vršilac dužnost pomoćnika američkog državnog sekretara, zadužena za međunarodna pitanja životne sredine, okeane i nauku. U otvorenom razgovoru obostrano je izražena spremnost za razmenu  iskustava, kao i jačanje dijaloga i saradnje između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Trivan će kasnije danas u saveznoj državi Merilend biti glavni govornik na poslovnoj konfereciji posvećenoj mogućnostima za ulaganja američkih kompanija u Srbiji u oblasti životne sredine. Konferenciju organizuju država Merilend i Srpsko-američki poslovni savet, uz prisustvo brojnih predstavnika američkih kompanija.

Merilend je, inače, jedna od najrazvijenijih i najnaprednijih država u SAD-u u pogledu zaštite životne sredine, sa velikim brojem kompanija koje posluju uz nove i čiste tehnologije.

„Kao sve druge zemlje u razvoju, i Srbija može doći u situaciju da joj se nude i prodaju ne baš čiste tehnologije. Zato je naš zadatak da tražimo partnere koji će nam doneti „zelene“ tehnologije i investirati pre svega u preradu otpadnih voda, preradu otpada i u remedijaciju zemljišta. To su oblasti u kojima Srbija ima najviše problema, a nema novca sama da ih reši“, rekao je ministar Trivan.

S toga je za ministra Trivana posebno važno da uspostavi kontakte sa takvim kompanijama i zainteresuje ih za ulaganja u oblast životne sredine u Srbiji. On će ih pozvati da posete našu zemlju da bi ih na licu mesta upoznao sa konkretnim poslovima u životnoj sredini u kojima bi mogli da nađu interes i započnu poslovanje  u Srbiji.

Osim ministra Trivana i ambasadora Srbije u SAD-u Đerđa Matkovića, na konferenciji u Merilendu govoriće i neki od najviših čelnika ove savezne države, kao što su državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit, sekretar za životnu sredinu Ben Grambles i sekretar za prirodne resurse Mark Belton, kao i predstavnici američkih  kompanija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *