Ekologija

Ministar Trivan otvorio Nedelju održivog razvoja na Fakultetu političkih nauka

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan danas je svečano otvorio Nedelju održivog razvoja, manifestaciju koju, povodom Dana Planete, po prvi put organizuje Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu zajedno sa studentima master programa Ekološka politika.

Ministar Trivan se osvrnuo na pitanje zaštite životne sredine kao jednog od suštinskih pitanja opstanka civilizacije i sveta u bogatstvu i raznolikosti kakvog ga poznajemo. „Pitanje ekološke etičnosti u načinu života savremenog čoveka, povezano je s tim u kojoj meri razvoj koji se bazira na trošenju resursa i trci za profitom, vodi čovečansto u pravcu gde ljudi u stvari ne žele da idu“, istakao je ministar Trivan. Svet je postao globalan, a problemi u zaštiti životne sredine složeniji i kompleksniji, obuhvatajući sve društvene sfere. „Pored energetske bezbednosti, danas je posebno aktuelno pitanje ekološke bezbednosti. Zemlja koja nema ekološku bezbednost, ne može ostvariti ni svoju samostalnost. Zaštita životne sredine postaje instrument za uticaj u međunarodnim odnosima, sredstvo prinude za postizanje ciljeva u odnosu na pobeđene zemlje i nacije. Srbija to razume, i zato se pitanju ekološke bezbednosti odnosimo s posebnom pažnjom“, naglasio je Trivan. Izražavajući zadovoljstvo zbog angažovanog i kreativnog pristupa studenata FPN zaštiti životne sredine i prirode, ministar je zaključio da će se ciljevi održivog razvoja brže postići, ukoliko svako da svoj lični doprinos, promenom svojih navika i odgovornijim odnosom prema svom životnom okruženju i prirodi.

Ambasador Kraljevine Danske u Beogradu Anders Kristijan Haugor koji je prisustvovao otvaranju, izrazio je spremnost da razvijanjem saradnje, Srbiji budu preneta napredna iskustva i znanja u oblasti zaštite životne sredine ove razvijene evropske zemlje.

Nedelja održivog razvoja na FPN-u biće održana od 23. do 26. aprila, i obuhvatiće različite sadržaje i događaje naučnog i promotivnog karaktera.

Služba za komunikaciju i odnose s javnošću
Ministarstva zaštite životne sredine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *