Ekologija

Manifestacija „U carstvu gljiva“

Manifestacija „U carstvu gljiva“ biće otvorena 7. oktobra u 11 sati, u Institutu za botaniku i Botaničkoj bašti „Jevremovac“.
Tokom jednog dana biće priređena izložba i održano više predavanja o gljivama, tim čudesnim i malo poznatim bićima koja su prisutna oko nas i u različitim sferama našeg života.
Kroz tajnovito „Carstvo gljiva“ posetioce vode mikolozi i iskusni zaljubljenici i poznavaoci pečuraka Mikološkog društva Srbije, Biološkog fakulteta, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Prirodnjačkog muzeja.
Razvoj mikologije u Srbiji će biti predstavljen brojnim naučnim radovima koji su objavljeni u zemlji i inostranstvu, na predavanjima, kao i izloženim knjigama čiji su autori mikolozi ili posvećeni gljivari.
Istorijat razvoja Mikološkog društva Srbije, koje je proslavilo 25 godina postojanja, ilustrovaće veliki broj plakata izložbi održanih u proteklim godinama, a glasilo Društva, „Svet gljiva“, će podsetiti posetioce na brojne zanimljivosti i rezultate u proučavanju gljiva Srbije.
Godinama mikolozi prate prisustvo i raznovrsnost pečuraka i drugih gljiva na terenima Srbije, što je prikazivano na brojnim ranijim izložbama gljiva.
Cilj ove manifestacije je da stavi akcenat na značajne jestive i otrovne vrste s ovih terena i istakne koje su to slične jestive i otrovne vrste zbog kojih se često dešavaju trovanja.
Da gljive danas zauzimaju važno mesto u prehrambenoj industriji i farmaciji dokumentavaće brojne komercijalno gajene vrste. Plodonosna tela gljiva se danas sve više koriste kao hrana i dodaci hrani, za proizvodnju farmaceutskih i kozmetičkih preparata ali i u mnogim drugim biotehnološkim procesima.
Svet mikro gljiva je mnogo manje poznat široj javnosti a njihov značaj je ogroman. Mnoge učestvuju u različitim biotehnološkim procesima za dobijanje hleba, sireva, vina, piva i drugih proizvoda, neretko su izazivači propadanja hrane, često su uzročnici bolesti u 1.073 biljaka, životinja i čoveka, producenti toksičnih materija itd.
Delić tog čudesnog sveta će biti predstavljen na izložbi. O tome šta su gljive a šta pečurke, kako su pojedine vrste izvrsna hrana a neke su i hrana i lek; o tome da imaju i mračnu stranu i da mogu produkovati različite toksične supstance od kojih su neke smrtonosne za čoveka; da mogu biti uzročnici propadanja mnogih tekovina čovečanstva pa tako i kulturne baštine, biće obuhvaćeno predavanjima koja će održati stručnjaci u datim oblastima.
Manifestaciju su organizovali Mikološko društvo Srbije u saradnji sa Institutom za botaniku i Botaničkom baštom „Jevremovac“, Prirodnjačkim muzejom, Institutom za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu, a podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.
Nadamo se da ima dosta razloga da posetite ovu jedinstvenu izložbu i saznate nešto više o gljivama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *