Ekologija

Kreativnim rešenjima i tehnološkim inovacijama protiv klimatskih promena

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su rezultate faze projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ i svečano potpisali ugovore sa predstavnicima izabranih pet kompanija kojima se dodeljuju sredstva za pretvaranje inovativnih ideja u poslovne poduhvate, a koji će doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena i energetskoj efikasnosti.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je Projekat koji podržava realizaciju kreativnih rešenja i tehnoloških inovacija koji doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte jedan od najvažnijih koje Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi, zato što podrazumeva stručnost, finansijsku podršku, inovativnost i konkretne rezultate.

Dosta je Srbija bila prljava i musava, hoćemo da rešavamo pitanje životne sredine zajedno i konkretno”, istakao je, i dodao da projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ čini značajnim i činjenica da se realizuje širom Srbije, podrazumevajući puno učešće lokalnih zajednica. Srbija mora da otvori put novim tehnologijama što će omogućiti smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i ublažavanje posledica klimatskih promena, ali i bolje stanje životne sredine, zbog čega će Ministarstvo nastaviti da sprovodi ovaj i slične projekte i da podržava inovativne ideje i nova tehnološka rešenja naročito na nivou lokalnih zajednica, naglasio je ministar Trivan na ceremoniji potpisivanja sporazuma o dodeli sredstava za sufinansiranje.

Pored podrške razvoju inovativnih ideja kroz Klimatski inkubator, UNDP pomaže i u njihovoj realizaciji kako bi doprineo borbi protiv klimatskih promena i održivom razvoju u Srbiji. Ublažavanje klimatskih promena je investicija u poslovanje. Smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte štedi novac putem poboljšanja energetske efikasnosti, smanjenja troškova proizvodnje i rasta prodaje, čineći kompanije tržišno konkurentnijim”, rekla je v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera ”.

Bespovratna sredstva za sufinansiranje tehnoloških rešenja i biznis modela dobile su kompanije: JKP „Toplana-Šabac“, „Eso Tron”, „Jugo-Impex d.o.o “, „Sanicula Co d.o.o.“.“ i „ GreenEnergy Point d.o.o. Realizacija njihovih ideja doprineće povećanju energetske i troškovne efikasnosti, povećanju udela energije iz obnovljivih izvora, stimulisanju cirkularne ekonomije i poboljšanom upravljanju otpadom širom Srbije, a posebno u Nišu, Paraćinu, Boljevcu, Rumenci, Šapcu.

Ukupna vrednost dodeljenih bespovratnih sredstava je $470.000 a ukupna vrednost investicija oko $11.000.000. Očekivano smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, u periodu životnog veka nagrađenih projekata, je oko 500.000 tona CO2.

Javni poziv „Izazov za inovativna rešenja“, raspisan u okviru zajedničkog projekta Ministarstva i UNDP-a „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“., pomogao je da se identifikuju inovativne ideje i projekti za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje lokalnih zajednica u Srbiji kako bi postale otpornije na promene klime. Nagrađeni inovatori su, pored početne finansijske podrške, dobili priliku da u Klimatskom inkubatoru, osnovanom u okviru projekta, razviju svoje ideje u projekte spremne za primenu u praksi.

Petogodišnji projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *