Ekologija

Danas je Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila s ciljem da se ojača svest i poštovanje ljudi prema životnoj sredini i prirodi.
Ovaj međunarodni datum službeno se obeležava od 1992. godine, kada je tokom Konferencije UN o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru, usklađen dalekosežni program za promovisanje održivog razvoja. Na predlog bolivijske vlade 2009. godine skupština UN je 22. april proglasila Međunarodnim danom planete Zemlje i on je uvršten u ekološke kalendare.
Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine Džon Mekonel prvi put je predstavio ideju obeležavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje. Naziv „Earth day” prvi put upotrebio je 21. ožujka gradonačelnik San Franciska Džozef Alioto 1969. godine, u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje. Počeci organizovanog obeležavanja toga dana vezuju se za 1970. godinu, kada su pod vođstvom američkog senatora Gejlorda Nelsona u SAD održane prve masovne demonstracije za zaštitu životne sredine na kojima je učestvovalo više od 20 miliona ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *