Ekologija

Korak bliži izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima sastao se sa delegacijom Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) koju je predvodio Vitomir Miles Raguž. Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predstavnici Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije.
Na sastanku je razmatrana mogućnost finansiranja programa izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, a u skladu sa kriterijumima CEB-a. Na važnost održanog sastanka ukazuje činjenica da on predstavlja ozbiljan korak ka finansiranju ključnih projekata u zaštiti životne sredine Srbije.
Ministar Trivan je, ocenjujući ovaj razgovor izuzetno značajnim, rekao da je Ministarstvo u potpunosti spremno za otvaranje investicionog ciklusa radi rešavanja ključnih pitanja u zaštiti životne sredine, pre svega pitanja prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom. Kako je rekao ministar, u sektoru voda za uspostavljanje evropskih standarda neophodno je ulaganje od oko pet milijardi evra, što predstavlja izuzetnu priliku za investiciona ulaganja, a istovremeno će doneti Srbiji značajan pomak u kvalitetu životne sredine. „Nemam nikakve dileme da će se rešavanjem pitanja prerade komunalnih voda i komunalnog otpada značajno poboljšati stanje životne sredine u Srbiji, jer se time posredno utiče i na bolji kvalitet hrane, na bolje zdravlje građana. Ministarstvo je u potpunosti spremno da krene u njihovo rešavanje, i mi smo potpuno posvećeni tom cilju“, istakao je Trivan.
On je ukazao da se zaštita životne sredine sprovodi na osnovu projekata, a osnovni preduslov njihove realizacije je izrada projektno-tehničke dokumentacije, što zahteva jačanje kapaciteta Ministarstva. Uz neophodnu finansijsku podršku, Ministarstvo će već u narednoj godini snažno krenuti sa izradom projektno-tehničke dokumentacije, najavio je ministar, naglašavajući ulogu lokalnih samouprava u tom procesu.
Vitomir Miles Raguž izrazio je spremnost Razvojne banke Saveta Evrope da pomogne Srbiji u realizaciji programa izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ističući da je to ne samo ekološko, već i društveno pitanje značajno za Srbiju i region.
Na sastanku su predstavljeni zakonodavni okvir, strateški planovi Srbije u oblasti u oblasti prerade otpadnih voda, i zadaci u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji i otvaranja Poglavlja 27- životna sredina i klimatske promene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *