Ekologija

Seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama u Kanjiži

U skupštinskoj sali opštine Kanjiža, održan je Seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama u okviru projekta „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“ koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.
Seminar je bio namenjen poljoprivrednicima iz okoline iz Kanjiže u blizini zaštićenih područja Selevenjske pustare, Subotička peščara u cilju edukacije o značaju praćenja i suzbijanja invazivnih biljnih vrsta, posebno ambrozije. Na početku seminara prisutne je ispred domaćina, pozdravio predsednik Skupštine opštine Kanjiža, Miloš Kravić. Ispred Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, vodećeg partnera na projektu, mr Tatjana Đurić, koordinator projekta, prezentovala je cilj projekta, projektne aktivnosti i dosadašnje rezultate u projektu. Prisutnima se zatim obratio prof. dr Andraš Palkovič dekan Fakulteta za hortikulturu i ruralni razvoj, Univerziteta Džon von Nojman iz Kečkemeta, koji je predstavio dosadašnje rezultate projekta kao projektni partner iz Mađarske. Rezultate monitoringa koncentracije polena invazivnih biljnih vrsta prezentovao je dr Predrag Radišić sa Prirodno matematičkog fakulteta, Departmana za biologiju, a rezultate analize banke semena u zemljištu prezentovala je Nataša Samardžić, ispred Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad. Igor Staničić iz Ciklonizacije predstavio je načine suzbijanja ambrozije na četiri zaštićena područja u pograničnom regionu: Selevenjske pustare, Ludaško jezero, Subotička peščara i Park prirode Palić.
Vrednost ovog IPA projekta, čija realizacija je počela u januaru prošle godine i čiji je vodeći partner Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, iznosi oko 290 hiljada evra, od čega sa 85 odsto sredstava učestvuje EU fond. Planiran završetak realizacije očekuje se krajem septembara 2019. godine.
Osnovni cilj projekta je smanjenje rizika po životnu sredinu i sprečavanje negativnih efekata klimatskih promena u zaštićenim područjima u graničnom regionu Mađarske-Srbija, sprovođenjem zajedničkih akcija u praćenju i mapiranju invazivnih biljnih vrsta i suzbijanju ambrozije.
U Vojvodini su obuhvaćena četiri zaštićena područja u pograničnom regionu: Selevenjske pustare, Ludaško jezero, Subotička peščara, i Park prirode Palić, a u Mađarskoj Nacionalni park Kiškunšag kod Kečkemeta.
Očekivani rezultati projekta ogledaće se kroz uspostavljen sistem monitoringa invazivnih biljnih vrsta, kao i suzbijenu ambroziju u pograničnom regionu na ukupno 270 hektara. Projekat treba da doprnese podizanju svesti u ovoj oblasti i uspostavljanju EKO mreže znanja i iskustava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *