Ekologija

Konferencija „Zadužbina budućnosti“

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i ministar ekologije i životne sredine NR Kine Li Ganije razgovarali su o jačanju bilateralne saradnje izneđu dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, na bilatralnom sastanku koji je organizovan sinoć na marginama Ministarske konferencije “Zadužbina budućnosti“, pod okriljem Mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope „16+1“, koja se od 19. do 21. septembra 2018. godine održava u Podgorici, u Crnoj Gori.

U razgovoru koji je protekao u prijateljskoj i otvorenoj atmosferi ministri Trivan i Ganije su konstatovali da su izuzetni odnosi Republike Srbije i NR Kine posledica odličnih i bliskih odnosa lidera dve zemlje.

Ministar Trivan je istakao da Srbija sa pažnjom prati aktivnosti NR Kine u oblasti zaštite životne sredine i konstatovao da je napravila ogroman tehnološki napredak u toj oblasti, što je potkrepio činjenicom da je životna sredina u Kini prepoznata kao jedna od pet prioritetnih.

Srbiji je važan transfer kineske tehnologije i znanja, rekao je Trivan ukazujući na značaj investicije kineske kompanije u RTB Bor. Zajedno sa kineskim kolegom podvukao je spremnost kineske kompanije da ispoštuje najviše ekološke standarde u RTB Bor-u.

Zahvalio je na otvorenoj saradnji Kine sa Srbijom u okviru Mehanizma „16+1″i istakao da dobre i prijateljske odnose treba da prate i konkretni projekti.
Kineski ministar Li Ganije posebno je istakao važnost nastavka i jačanja bilateralne saradnje između dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. On je rekao da Kina gleda na Srbiju kao na iskrenog partnera u okviru Mehanizma „16+1“.

Tokom ovog bilateralnog sastanka ministri su razmenili pozive za međusobnu posetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *