Ekologija, Ostalo

Konferencija „Sprovođenje evropskog procesa životne sredine i zdravlja u Republici Srbiji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je konferenciju „Sprovođenje evropskog procesa životne sredine i zdravlja u Republici Srbiji“ koju su organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Evropskim centrom za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije. U radu sastanka, pored predstavnika dva ministarstva, učestvovali su predstavnici diplomatskog kora, relevantnih organizacija i institucija, međunarodnih organizacija i stručnjaci iz ove oblasti.

Obraćajući se skupu, ministar Trivan je ukazao da je stanje životne sredine značajan faktor ukupnog zdravlja stanovništva, i da je zato pitanje njene zaštite jedno od prioritetnih društvenih pitanja za rešavanje. „Briga o životnoj sredini je aksiom zdravlja. Pitanje kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, i otpadnih voda od neposrednog i odlučujućeg uticaja su na zdravlje ljudi. Sami smo krivi za stanje životne sredine u Srbiji, višedecenijsku nebrigu, ali i odgovorni da se sada to promeni i zato ministarstvo otvara sva pitanja kako bi se rešavala.“ istakao je Trivan. „Zdravlje naše dece, zdravlje naših građana, nemaju alternativu, i zato ćemo nastaviti da otvaramo i rešavamo sva ključna pitanja iz zaštite životne sredine. Zakopavati opasni otpad po Srbiji i na taj način zagađivati zemlju, pijaću vodu i hranu je zločin koji se u Srbiji više ne toleriše” istakao je. On je ukazao da se radi na izmenama Zakona o životnoj sredini koji će, kao i Zakon o klimatskim promenama čije se usvajanje očekuje do kraja godine, doneti pun konsenzus društva da su zdravlje ljudi i zdravlje prirode neodvojivi. Sprovođenje evropskih standarda i regulative u ovoj oblasti, na dobrobit je celog društva.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Vladimir Đukić rekao je da zdravlje i životna sredina bi trebalo da budu u fokusu svih sektora društva, a ne samo resornih ministarstava koja imaju dobru saradnju na ovom projektu koji se, podržan od Svetske zdravstvene organizacije, uspešno realizuje u Srbiji. Ukazujući da je stanje životne sredine jednako važno koliko i najbolja medicinska tehnologija, Đukić je naglasio da „javno ili, bolje rečeno, narodno zdravlje mora biti u centru našeg interesovanja“.

Predstavnici ambasada Švedske, Norveške i Južne Koreje naglasili su privrženost svojih zemalja unapređenju životne sredine u cilju boljeg kvaliteta života građana, izražavajući punu podršku Srbiji u uspostavljanju evropskih i svetskih standarda u ovoj oblasti, i naglašavajući višesektorski pristup kao ključni za unapređenje zdravlja stanovništva očuvanjem životne sredine.

Na skupu je predstavljeno dosadašnje sprovođenje procesa životne sredine i zdravlja u Republici Srbiji, realizacija Agende Ciljeva održivog razvoja u našoj zemlji kao i sprovođenje Protokola o vodi i zdravlju u Republici Srbiji. Takođe, predstavljeni su i konkretni podaci o uticaju zagađenja vazduha na zdravlje građana Srbije, iz istraživanja koja su sproveli nacionalni stručnjaci u saradnji sa Evropskim centrom za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *