Ekologija

Kažnjen zbog nezakonitog držanja divljih guski

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštava da je Prekršajni sud u Subotici osudio S. K. iz Bačkih Vinograda (51) na novčanu kaznu od ukupno 30.000 dinara za prekršaje Zakona o zaštiti prirode. S.K. je kažnjen pošto je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Policijskom upravom Subotica 8. jula 2019. utvrdila da je u svom dvorištu, u zarobljeništvu držao tri jedinke strogo zaštićene vrste ptice divlje guuske (Anser anser) bez dokaza o legalnom poreklu. On pri pronalaženju divljih ptica u prirodi nije obavestio Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako je Zakon predvideo.

Nikola Stojnić, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, navodi da je uzimanje iz prirode i držanje strogo zaštićenih vrsta u zarobljeništvu zakonom kažnjiv oblik ugrožavanja strogo zaštićenih vrsta životinja. “Ne postoji opravdanje za držanje divljih životinja u zarobljeništvu. Nažalost, pojedinci misle da se divlje guske iz prirode mogu držati kao ukrasna živina, što nije tačno. Pozivamo one koji pronađu strogo zaštićene divlje životinje u prirodi da se bez odlaganja jave našem Zavodu kako bi one bile na zakonski način zbrinute i što pre puštene na slobodu”, kaže Stojnić.

Divlje guske su oduzete od S.K. i smeštene u Prihvatilište za divlje životinje u palićkom ZOO vrtu do oporavka i puštanja u prirodu.

Foto: Arhiva PZZP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *