Ekologija

Karavan za klimu – izložba “život smeća”

Uz podršku Francuskog instituta, Opštine Gornji Milanovac, Kulturnog centra Gornjeg Milanovca, ENV.net projekta i Eko-škola iz opštine Gornji Milanovac, „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!“ startovao je prošle nedelje u Centru za kulturu na Rudniku, koji je zajedno sa Eko-školom „Arsenije Loma“ bio prvi domaćin i promoter Karavana.
Tom prilikom u prepunom Centru za kulturu na Rudniku otvorena je izložba „Život smeća“.
Izložbu je otvorila Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine koja je tom prilikom rekla da projekat „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!“ ima za cilj da ukaže na probleme klimatskih promena, podigne svest o postojanju ovog globalnog problema i pokrene na aktivnosti građanstvo, privredu, javne ustanove i donosioce odluka.
Mladenović je istakla da projekat ukazuje da je zeleni rast nova prilika za razvoj i da promoviše jednostavna i operativna rešenja koja svako od nas na svom nivou može da primeni i da se na svoj način bori protiv klimatskih promena.
Ispred Francuskog instituta u Srbiji obratio se Mije Bertran, ataše za saradnju koji je pohvalio Ambasadore održivog razvoja i životne sredine na odličnoj realizaciji ovog projekta i izložbe i naglasio da ovaj projekat objedinjuje srpske i francuske zainteresovane strane u ovoj oblasti, već razvijena rešenja ovog problema u obe zemlje i nudi priliku za razmenu mišljenja, dobre prakse i inovacija u okviru naučnih debata koje su dostupne svima.
Na otvaranju ove izložbe predstavljen je prigodan kulturno umetnički program učenika Eko-škole „Arsenije Loma“, koji je organizovala Katarina Ilinčić, eko koordinatorka Eko- škole.
Uz izložbu „Život smeća“, naučne debate, društvene igre velikih formata, naučne radionice, projekcije dokumentarnih filmova i susrete, Karavan za klimu će do 5. aprila biti dobra prilika da se učenici Eko-škola i drugih ustanova upoznaju sa smećem, otpadom, problemima i mogućnostima, čime organizatori ovog programa doprinose daljem uvođenju cirkularne ekonomije u Eko-škole i održivom korišćenju resursa.
Izložbu „Život smeća“ nakon Gornjeg Milanovca i Rudnika Ambasadori održivog razvoja i životne sredine sele u sledeću ekoškolsku lokalnu zajednicu koja izrazi interesovanje da bude domaćin, a poziv je otvoren.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *