Ekologija

JP Vojvodinašume – sezona pošumljavanja 2017-18

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ je novu sezonu pošumljavanja započelo setvom žira hrasta lužnjaka u Sremu. Lepo vreme išlo je na ruku šumarima, pa je organizovan i rad subotom. Ako se steknu svi uslovi, setva bi trebala da bude završena do kraja kalendarske godine. 

Do sredine novembra je u registrovanim objektima za proizvodnju repromaterijala sakupljeno preko 218.000 kilograma kvalitetnog semena, koje će biti upotrebljeno kako za obnovu, tako i za podizanje novih šuma.

Žir iz Srema biće posejan i u Banatu, a jednim delom i u Bačkoj. Napravljena je distribucija potrebnih količina za sve ogranke Preduzeća, organizovan je prevoz i seme će ovih dana biti dostupno na terenu kako bi setva bila izvršena u optimalnom periodu. Dve godine za redom izostao je urod semena ove plemenite vrste lišćara. Za to vreme, održavane su površine koje su bile pripremljene za pošumljavanje. Plan je da se takom jeseni i proleća na nivou Preduzeća semenom hrasta lužnjaka pošumi čak 442 hektara.

U trećoj dekadi novembra, stekli su se potrebni uslovi i za pošumljavanje sadnjom sadnica topole. Opao je list sa sadnica u rasadnicima i one su spremne da se bezbedno izvade i posade na stalnu površinu gde će biti predmet nege i zaštite do kraja proizvodnog ciklusa.

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ je obezbedilo 714.000 sadnica šumskih vrsta drveća. Do proleća 2018. godine, kada se završava sezona pošumljavanja, planira se sadnja 325.500 komada sadnica topole, 143.829 sadnice hrasta lužnjaka, 121.530 sadnica bagrema, 57.196 sadnica crnog bora, 33.065 sadnice vrbe i 32.880 sadnica poljskog jasena.

Do kraja sezone jesen 2017./proleće 2018. planira se obim radova na pošumljavanju setvom semena i sadnjom sadnica od ukupno 1.526 hektara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *