Ekologija

Jedinstven novogodišnji poklon: ptice na dlanu

Novi Sad, 30.12.2018. – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je prvi digitalni priručnik o divljim pticama Srbije, „Ptice na dlanu“. Ova aplikacija namenjena za korisnike Android pametnih telefona, sadrži opise i ilustracije za 250 vrsta ptica koje naseljavaju Srbiju. Aplikacija je osmišljena tako da svako brzo i jednostavno može da pronađe nepoznatu pticu na osnovu tri filtera za izbor po obliku ptice, staništu u kome je posmatrana i boji perja.

 Tim biologa, dizajnera i programera osmišljavao je ovu aplikaciju gotovo godinu dana. Iz Društva poručuju da se posebno raduju armiji mladih korisnika kojima su moderni alati i programi, poput mobilnih aplikacija, danas sastavni deo procesa učenja.

 „Želeli smo da građanima Srbije i regiona podarimo besplatan alat uz pomoć koga će njihovo znanje o pticama naglo porasti, svesni činjenice da većina građana nedovoljno poznaje svoje pernate susede. Krajnja želja nam je da divlje ptice dobiju hiljade novih obožavalaca i zaštitnika, a da zajedničkim snagama stručnjaci za ptice i svi ostali građani izgrade izvesniju budućnost za ljude i našu prirodu“, kaže jedan od autora, Saša Rajkov iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 Aplikacija „Ptice na dlanu“ je jedan od 10 pobednika konkursa Centrifuga za 2017. godinu u okviru programa Superste.

 Aplikaciju „Ptice na dlanu“ možete besplatno preuzeti na Google Play Store.

 Link do aplikacije: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dzpps.pticenadlanu 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *