Ostalo

Godišnji nacionalni sastanak Eko-školskih koordinatora

U Kulturnom centru, uz podršku Opštine, u Gornjem Milanovcu je održan godišnji nacionalni sastanak Eko-školskih koordinatora. Više od 100 vaspitno-obrazovnih ustanova u Srbiji je uključen u međunarodni program Eko-škole. U proteklih pet godina Eko-škole su uspešno učestvovale u Eko-paket projektu, koji podržava Tetra Pak.
Sastanak je vodila Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine koja je na samom početku rekla da je prethodne godine ostvaren zavidan napredak u oblasti obrazovanja za životnu sredinu i da su sve eko škole bile jako vredne i uspešne tokom realizacije mnogobrojnih aktivnosti.
Pozdravnu reč imala je Jadranka Dostanić, pomoćnica gradonačelnika opštine Gornji Milanovac koja je istakla da je jako ponosna što u ime Gornjeg Milanovca može da ugosti više od 150 Eko-školskih koordinatora sa teritorije Republike Srbije.
Rad Kancelarija za zaštitu životne sredine iz Gornjeg Milanovca predstavila je Nevena Obradović. Svoje aktivnosti i rad su redom predstavljali JKP „Gornji Milanovac“, Predškolska ustanova „Sunce“, JKP „Čistoća“, Čačak, dok je
projekat obrazovanja – „Eko-kviz“ predstavilo – JKP „Gradska čistoća“, Beograd.
Eko-škole kao model rada sa decom sa posebnim potrebama, prezentovala je Radmila Jokić, iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić“ iz Sombora, ekoškolske aktivnosti Tehničke škole iz Gornjeg Milanovca predstavila je Zorica Pavlović, koordinatorka Eko škole, dok je o svojim iskustvima u Eko odboru škole govorio Bojan Kovačević učenik.
Ekoškolski program OŠ “Takovski ustanak” iz Takova predstavila je Marica Milovanović, koordinator Eko škole.
Svoje aktivnosti između dva sastanka ekoškolskih koordinatora predstavile su i eko škole iz Pirota, Kraljeva, Čačka i Umke.
Predstavnik Magazina EKOlist se na Skupu zahvalio na odličnoj saradnji Ambasadorima održivog razvoja i životne sredine i ujedno promovisao brojeve časopisa u kojima su sadržaji i tekstovi sa temama i aktivnostima eko škola širom Srbije.
Za sve prisutne ekoškolske koordinatore u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu predavanje na temu “Cirkularna ekonomija – koncept u Eko-školama” održala je prof. dr Anđelka Mihajlov, počasna predsednica Ambasadora održivog razvoja i zaštite životne sredine.
Godišnji nacionalni sastanak Eko-školskih koordinatora završen je dodelom Zelenih zastava i priznanja najboljima.
Podsetimo Eko-škole podrazumevaju mrežu škola i obrazovnih ustanova koje imaju za cilj da upravljaju zaštitom životne sredine i obrazuju mlade za održivi razvoj. Pristup koji ovaj projekat podržava je participativni pristup: kombinacija učenja i delovanja, što čini ovaj projekat idealnim za škole koje žele da se upuste u osmišljen put za poboljšanje životne sredine kako u školi i lokalnoj zajednici, tako i da utiču na živote mladih ljudi, školskog osoblja, porodice, lokalnih vlasti i NVO.
Program Eko-škole obuhvata sedam koraka koje škola mora usvojiti. Koraci uključuju formiranje Odbora za Eko-škole čiji je cilj da ohrabri i upravlja programom; izrada plana i programa zaštite životne sredine za učenike koji uključuje praktične mogućnosti da se poboljša i osnaži škola i zajednica; uključivanje sadržaja iz ekologije u redovan nastavni plan i program; stalno praćenje i ocenjivanje stanja životne sredine. Proces uključuje širok spektar zainteresovanih strana, ali su učenici ključni i oni igraju najvažniju ulogu.
Škole se procenjuju nakon izvesnog perioda od učešća i uspešne škole se nagrađuju zelenom zastavom Eko-škole.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *