Zaštita životne sredine i njen značaj za održivi razvoj Vojvodine

Globalni imperativ

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (United Nations Environment Programme – UNEP) sada već daleke 2008. godine pokrenule su Inicijativu za zelenu ekonomiju (Green Economy Initiative – GEI). Ona se sastojala od globalnih istraživanja i pomoći državama, podstičući kreatore politike da podrže investicije u životnu sredinu, a sve u kontekstu održivog razvoja. Zahvaljujući ovoj inicijativi, ali i radu drugih agencija, „zelena ekonomija u kontekstu održivog razvoja i iskorenjivanja siromaštva” stavljena je na agendu Rio + 20 za 2012. godinu i prepoznata kao sredstvo za postizanje održivog razvoja.
UNEP je razvio funkcionalnu definiciju „zelene ekonomije” čiji je rezultat poboljšanje blagostanja ljudi i socijalne jednakosti, dok se istovremeno značajno smanjuju ekološki rizici.
Tokom protekle decenije koncept zelene ekonomije pojavio se kao strateški prioritet za mnoge vlade i međuvladine organizacije. Sve u svemu, 65 zemalja je krenulo putem ka inkluzivnoj zelenoj ekonomiji i srodnim strategijama. Pretvarajući svoje ekonomije u pokretače održivosti, oni će biti spremni da preuzmu glavne izazove 21. veka – od urbanizacije i oskudice resursa do klimatskih promena i ekonomske nestabilnosti.


Projekat „Zaštita životne sredine i njen značaj za održivi razvoj Vojvodine” sufinansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Sekretarijata koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *