Bačka Topola

Razvojem lokalnog turizma do održivog razvoja

Razvoj lokalnih samouprava u velikoj meri zavisi od održivosti, a jedan od najboljih načina da se doprinese „zelenom progresu”, jeste turizam i promocija lokalnih vrednosti. Opština Bačka Topola ima potencijale za razvoj turizma i u ovom broju magazina „Ekolist” predstavljamo vam bačkotopolska jezera, prave atrakcije koje godinama privlače posetioce iz naše zemlje i inostranstva.
Slano, termalno i lekovito jezero čija nesvakidašnja boja podseća na egzotične destinacije od Australije do Bolivije i Meksika, i ovog leta bilo je pravi hit. Godinama je ovo bilo omiljeno kupalište Subotičanima, meštanima Bačke Topole, a poslednjih godina ima posetilaca iz cele Srbije, ali i iz Rusije i Mađarske. Pored lekovitih svojstva kupače i turiste privlači njegova nesvakidašnja boja budući da da tonovi jezera idu od crvene do pink i roze nijanse. Ovu nestvarnu boju koja oduševljava sve posetioce duguje slanoj vodi i kombinaciji različitih minerala.
Da se podsetimo, rukovodioci Mesne zajednice „Pačir”, u želji da ožive svoje mesto, pokrenuli su 2006. godine inicijativu za izgradnju banje u Pačiru. Novac za bušenje bunara dobili su iste godine i tada je izbušen bunar. Prilikom bušenja utvrđeno je da je voda slana.
Od 2008. do 2010. godine Mesna zajednica „Pačir” je iz sopstvenih sredstava izgradila banju. Pačirska banja ima jezero površine 2.000 kvadratnih metara, a od 2018. godine ima i zatvoreni deo. Tada su otvorena dva bazena u zatvorenom prostoru, te su čari uživanja u lekovitoj pačirskoj vodi posetiocima dostupna i zimi. Temperatura vode u ovim bazenima je 31-33 stepena Celzijusa.
Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje. Lekovitost vode utvrdila je laboratorija NIS-a. Voda sadrži litijum, brom, jod u velikoj količini tako da je voda pogodna za lečenje kožnih oboljenja, psorijazu, reumatska oboljenja i oboljenja posle povreda. Posetioci su uglavnom penzioneri, ali je sve popularnija i među mlađom populacijim.
Prošlog proleća, u jeku pandemije banja je bila zatvorena, a to vreme je iskorišćeno za renoviranje, tekuće održavanje čitavog sistema, cevovoda, bunara… Tokom ove kupališne sezone banja radi u skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije Bačke Topole i Kriznog štaba Vlade Srbije. Dezinfekcija se obavlja neprestano. Banja radi svakodnevno do 10 do 19 časova. Sve informacije o radu i cenama mogu se dobiti putem telefona: 024/221-510.

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *