Hronika

Furadan ponovo ubija

U sredu 17. i četvrtak 18. oktobra kod Vršca dogodio se masovan pomor divljih i domaćih životinja i to na samom obodu grada. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije odmah je izašlo na teren gde su zatekli scene kao iz horor filma. Na omanjoj njivi stradalo je ukupno 55 golubova, 6 gugutki, 6 koza, jedna zeba, kokoška i domaća mačka. Prema rečima domaćina sa obližnjeg salaša i vlasnika koza stradao je i fazan, a deo leševa ptica i drugih životinja tokom noći odnele su i pojele druge životinje.
“Opravdana je bojazan da će u narednim danima biti još uginuća. Sumnja se da je uzrok trovanja seme pšenice sa obližnje njive koje je, vrlo verovatno, protivzakonito tretirano karbofuranom. Na celoj površini njive jasno se uočavaju zrna pšenice roze boje – karakteristične za furadan”, kaže Draženko Rajković, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: “Odmah nakon saznanja smo izašli na teren i obavestili policiju, fitosanitarnu, veterinarsku, šumarsko-lovnu i inspekciju za zaštitu životne sredine. Službenici policije, veterinarske i ekološke inspekcije i predstavnici lovačkog udruženja iz Vršca su izašli na teren, a danas će postupati ostale nadležne institucije”.
Trovanja divlјih vrsta ptica i sisara se najčešće dešava putem zatrovane hrane, odnosno ishranom divlјih vrsta ptica i sisara leševima životinja ili semenom, koji su namerno tretirani sredstvima koji sadrže karbofuran i namerno postavlјeni kao mamci. Karbofuran deluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti. U Srbiji je od 2014. godine zabranjen promet i primena sredstava za zaštitu bilja koji sadrže aktivnu supstancu karbofuran.
“Užasava nas činjenica da se pojedini građani ponašaju neodgovorno, krše zakon i dovode u opasnost ne samo divlje i domaće životinje već i ljude. Štetna dejstva karbofurana se ne zaustavljaju na stradalim životinjama već imaju dalekosežne negativne posledice zagađujući zemljište i podzemne vode. Na kraju će ta zatrovana pšenica završiti i na našoj trpezi”, upozorava Rajković iz pomenutog Društva.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na nadležne državne institucije da istraže slučaj i pronađu počinioce, ali i da spreče dalji ilegalan promet ove zabranjene supstance. Takođe apeluju i na sve građane da ukoliko naiđu na slučajeve masovnog trovanja ili prodaje karbofurana (Furadan) da odmah slučaj prijave nadležnim državnim istitucijama ili Društvu koje će pomoći u rešavanju slučaja, navodi se u saopštenju.

One thought on “Furadan ponovo ubija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *