Ostalo

Finska 2029. izbacuje ugalj iz proizvodnje energije

Ministar zaštite životne sredine Finske Kimo Tilikainen najavio je da će njegova zemlja 2029. zabraniti upotrebu uglja za proizvodnju energije. Finska vlada takođe razmatra šemu subvencija za energetske firme koje i pre tog roka prestanu da koriste fosilno gorivo.

Tilikainen je potvrdio da finska vlada radi na planovima za period do 2030. koji sadrže zabranu uglja kao energenta od 2029. U sklopu nacionalnog energetskog plana za narednu deceniju, Helsinki će 2020. predložiti novu legislativu.

Ministar je veliki zagovornik napuštanja uglja i u januaru je čak nagovestio da bi Finska mogla da zabrani fosilno gorivo već 2025. Međutim, rezultati neki studija ukazali su na drugu opciju, odnosno na zabranu od 2029.

U saopštenju za javnost ministar zaštite životne sredine ipak insistira da “emisija gasova sa efektima staklene bašte mora da bude smanjena mnogo brže nego što je prvobitno planirano kako bi se ublažile klimatske promene”.

Finska zaostaje za nordijskim zemljama po tranziciji na isporuke čiste energije jer i dalje 10% energije dobija iz uglja.

Ugalj se zbog zagađenja vazduha povezuje sa opasnostima po ljudsko zdravlje. Taj energent je jedan od najvećih emitera gasova sa efektima staklene bašte.

Gledano sa strane geopolitike, napuštanje uglja će pomoći Finskoj i šire – EU, da smanji zavisnost od ruskog uvoza pošto 66% uglja koji Finska troši dolazi iz Rusije.

Industrija energije nije zadovoljna. Direktor Finske energije Juka Leskele upozorio je da će “ubrzavanje izbacivanja uglja biti skupo za vladu i neefikasno kao mera borbe protiv promena klime”.

Leskele tvrdi da je “odlučna politika EU” u domenu trgovine štetnim emisijama najbolje oruđe za borbu protiv klimatskih promena i da je “kažnjavanje” finskih elektrana potez u pogrešnom pravcu.

U sklopu nastojanja da smiri lidere industrije energije, vlada je najavila usvajanje paketa subvencija u vrednosti oko 90 miliona evra koji će biti upotrebljen da se nagrade kompanije koje napuste ugalj do 2025.

Ideja je da se podstaknu investicije u obnovljivu energiju i bolje koristi mreža daljinskog grejanja koja ima potencijal da više koristi hidroenergiju, solarnu i energiju vetra u sektoru grejanja.

Nuklearna opcija

S obzirom da se u narednim godinama očekuje rast potrošnje energije, Finska mora da zameni ugalj u energetskom miksu nečim drugim. Kako trenutno izgleda, taj manjak će popuniti nuklearna energija.

U narednoj deceniji u rad treba da budu puštena dva nova reaktora. U ovom trenutku nuklearna energija pokriva 30% finskih potreba za energijom.

Svetska nuklearna asocijacija (WNA) procenjuje da bi nuklearni kapacitet mogao da dostigne 60% do 2025. pošto su finski reaktori među najefikasnijim u svetu.

Međutim, taj rok će biti pomeren. Naime, Helsinki je krajem 2017. priznao da gradnja reaktora Eurajoki koji prave Francuzi na zapadu Finske opet kasni i da neće početi da radi pre maja 2019.

Kada bude radio punim kapacitetom, novi reaktor će biti najveći u Finskoj i obezbeđivaće oko 10% potreba za energijom te zemlje.

Izvor: EURACTIV.com
Foto: Pixabay.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *