Ostalo

Apatin: Počelo uklanjanje opasnog otpada

Ekipa stručnjaka u 14.04. je počela akciju čišćenja jame u kojoj je pre više od mesec dana pronađeno opasno ulje na putu Apatin – Prigrevica.

Iako su razmere ovog ekološkog incidenta poznate tek sada, ono što se moglo zaključiti i bez analize sadržaja jame i okolnog zemljišta govorilo nam je da lokalna samouprava ne može samostalno, vlastitim snagama i sredstvima sanirati ovaj problem“, izjavio je predsednik opštine Apatin Milan Škrbić, a preneo je Radio Dunav.
Opština nije stručna u sanaciji, odnosno ne raspolaže ljudima i sredstvima pomoću kojih bi se mogla izvršiti analiza ili uklanjanje ovako opasnog otpada. Morali smo se obratiti  nadležnim institucijama – Pokrajinskom ekreterijatu za zaštitu životne okoline, raznim inspektoratima i nadležnom republičkom ministarstvu, kako bi se ovaj problem što pre rešio“, rekao je Škrbić.
Nakon izvršenih analiza sadržaja i okolnog zemljišta koje su ukazale da je reč o opasnom otpadu naftnog porekla, pokrajinska inspekcija je naložila da se jama obezbedi, a onda i preda ovlašćenom operateru kako bi se sadržaj bezbedno uklonio.
Mi smo u saradnji sa policijom pokrenuli sve neophodne radnje kako bi se mesto obezbedilo i podneli tužilaštvu prijavu protiv NN lica“, kaže Škrbić i dodaje da je pored postupka koji je pokrenut pred istražnim organima, opštinska uprava, odnosno Štab za vanredne situacije na svom poslednjem sastanku doneo odluku da raspiše i novčanu nagradu za informaciju koja bi dovela do otkrivanja počinioca.
Razlog za ovakvu odluku, kako kaže Škrbić je račun koji će opština Apatin morati da plati na ime sanacije, a koji će prema procenama stručnjaka premašiti osam miliona dinara. Na pitanje kada se može očekivati raspisivanje oglasa o novčanoj nagradi, Škrbić je rekao da bi oglas trebalo da bude objavljen u narednom periodu kao i to da će nagrada biti značajna.
Kako navode u opštinskoj inspekciji, izabrani operater koji je krenuo sa prikupljanjem i odvoženjem toksičnih hemikalija sa lokacije u Apatinu je preduzeće Yunirisk d.o.o iz Beograda koje ima dozvolu za skupljane, skladištenje i uništavanje ovakvog otpada.
Nakon ispumpavanja tečnog sadržaja krećemo sa uklanjanjem kontaminiranog zemljišta, sledi ponovna analiza i ukoliko bude potrebno i dodatni radovi. Sve dok ne dobijemo pozitivne vrednosti, tek tada možemo reći da je sanacija završena“, kaže šefica apatinske inspekcije Dragana Stambolija.
Autor: Radio Dunav
Izvor: 021.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *