Ekologija

Evropska agencija za životnu sredinu visoko ocenila napredak Srbije u oblasti životne sredine

U Srbiji su po prvi put u zvaničnoj poseti najviši predstavnici Evropske agencije za životnu sredinu (EEA). U okviru ove posete, održan je sastanak ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i direktora Agencije za zaštitu životne sredine RS Filipa Radovića sa delegacijom EEA koju je predvodio direktor Hans Bruninks. Na sastanku koji je bio posvećen mogućnostima za unapređenje saradnje u prikupljanju, razmeni i analizi podataka ključnih za stanje životne sredine, visoko je ocenjen napredak koji je naša zemlja ostvarila u ovoj oblasti. Na osnovu ostvarenih tehničkih rezultata u Srbiji, direktor Hans Bruninks je konstatovao da naša Agencija za zaštitu životne sredine RS ispunjava uslove za stupanje u članstvo ove evropske organizacije. Ministar Trivan se zahvalio delegaciji EEA koja je jedna od vodećih stručnih institucija u ovoj oblasti, ne samo u Evropi nego u svetu, na priznanju, i pohvalio rad Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

„Mnogo smo uradili, naročito poslednjih godinu dana, i ovo je dokaz da se rad isplati“ rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u obraćanju nakon sastanka. On je istakao izuzetan značaj prve posete direktora EEA Bruninksa, i njegove ocene da je Srbija u ekologiji izuzetno napredovala, a u prikupljanju i analizi podataka o stanju životne sredine dosegla evropske standarde. „Ova vrsta posete pruža nadu i podršku. Nadu da možemo da verujemo u sebe, i da nas ljudi u Evropskoj uniji razumeju i vrednuju naše rezultate“, rekao je ministar i naglasio da će Ministarstvo pružiti punu podršku Agenciji u procesu učlanjivanja u Evropsku agenciju za životnu sredinu. „U godinama koje dolaze Agencija za zaštitu životne sredine će postati noseći tehničko-stručni i naučni stub u implementaciji politika životne sredine u Srbiji, a biće osnovane i druge organizacije koje će pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde, ali još važnije, da se podigne kvalitet životne sredine u našoj zemlji“, naglasio je ministar.

Direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Bruninks je izjavio da je Srbija ispunila tehničke uslove da bude članica Evropske agencije za životnu sredinu, i da očekuju intenziviranje saradnje u budućnosti. „Agencija za zaštitu životne sredine je partner kojeg zaista želimo, želimo da podržimo bavljenje pitanjima zaštite životne sredine u Srbiji. Takođe, želimo da znanje koje imamo i koje imate ugradimo u politike, i time postignemo bolji kvalitet životne sredine i prirode u Srbiji“, rekao je direktor Bruninks. Ukazujući na značaj formiranja Ministarstva, izrazio je očekivanje da će Srbija istrajati na stručnosti u pitanjima životne sredine.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, izrazio je zadovoljstvo što su uloženi napori pokazali rezultate koji su prepoznati, i što je stvorena prilika da Agencija postane punopravan član velike evropske porodice, odnosno što će imati priliku da učestvuje u realizaciji značajnih međunarodnih projekata u oblasti životne sredine. „Mislim da je Srbija spremna da se pridruži i sa tehničke strane bude članica EEA, i da više učestvuje u njenom radu u budućnosti“, rekao je Radović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *