Ekologija

ESA: Otpaci u svemiru sve veća opasnost

Naučnici upozoravaju na sve veću opasnost koju otpaci u svemiru predstavljaju za satelite i misije. Reč je o otpacima različitih veličina koji su se nagomilali tokom šest decenija svemirskih istraživanja a mogli bi da oštete svemirske letelice pri sudaru. Broj otpadaka koji su dovoljno veliki da mogu da oštete letelice više se nego udvostručio za gotovo četvrt veka, rečeno je 18. aprila na konferenciji Evropske svemirske agencije (ESA) u Darmštatu, u Nemačkoj.

“Mi smo vrlo zabrinuti”, rekao je direktor operacija ESA Rolf Densing i apelovao da se ovaj problem ozbiljno shvati jer se rešenje može naći samo na globalnom nivou.

Rizik od sudara sa otpacima je statistički mali ali je u proteklih šest decenija rastao kako se povećavao broj misija otkako je bivši SSSR lansirao prvi veštački satelit Sputnjik 1 u svemir 1957. godine.

Delovi raketa, sateliti kojima ističe vek trajanja, predmeti koje su astronauti izgubili – broj otpadaka stalno se povećava u svemiru.

Ovi otpaci mogu da dostignu i brznu od 28.000 kilometara na sat a pri toj brzini i mali predmeti mogu da nanesu ogromnu štetu.

Tokom 1993. radari na Zemlji su registrovali 8.000 predmeta većih od 10 centimetara.

“Sada u svemiru imamo oko 5.000 objekata koji su veći od dva metra, 20.000 predmeta većih od 10 centimetara…. i 75.000 ’letećih lopti’  od jednog centimetara“, rekao je Holger Krag iz odeljenja za svemirski otpad u ESA.

Sada u svemiru ima i 150 miliona predmeta većih od milimetra.

Samo za svojih 10 satelita u niskoj orbiti Zemlje ESA nedeljno prima po jednu uzbunu zbog mogućeg sudara, a za svaki sateliti jednom do dva puta godipnje mora da se aktivira manevar za izbegavanje.

Francuski astronaut Toma Peske je u video obraćanju sa Međunarodne svemirske stanice da ta stanica može da izdrži udar predmeta prečnika do 1 centimetara.

“Stanica mora često da koristi manevar za izbegavanje ostpadaka, ali joj je potrebna 24 sata da reaguje”, rekao je on.

“Ako nema dovoljno vremena, posada mora da se skloni u letelicu Sojuz kako bi mogla da odleti sa stanice u slučaju sudara”, rekao je on.

Peske je rekao da se to desilo četiri puta u istoriji Međunarodne svemirske stanice.

Izvor: euractiv.rs, AFP
Foto: www.esa.int

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *