Najave događaja

Zelena hrana sutrašnjice

U okviru obeležvanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije, Ambasada Švedske u Beogradu od 20. do 27. aprila predstavlja program događaja posvećenim hrani. Kroz slogane “od njive do kuhinje” kao i “zelene hrane sutrašnjice” biće predstavljeni aspekti o hrani, kojma ćemo se svi baviti u ne tako dalekoj budućnost. U fokusu će biti ceo proces od obezbeđivanja čistog zemiljišta za gajenje hrane do upravljanje otpadom hrane – uz učešće eksperata iz Švedske i predstavnika lokalnih organizacija

Program Zelena hrana sutrašnjice (Green and Clean Food for Tomorrow) počinje 20. aprila i odvija se u okviru obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije. Kroz niz predavanja i specijalnih događaja posvećenih hrani, u Beogradu će se predstaviti neka od najboljih švedskih iskustava kada su u pitanju održivi pristupi u procesima proizvodnje, pripreme i konzumacije hrane, kao i inicijative posvećene “urban farmingu” ili menadžmentu otpada koji nastaje u svim ovim procesima.

Program je posebno namenjen menadžerima restorana i hotela, ali i široj javnosti, kako bi se podgila svest o značaju i benefitima “pametnog” menadžmenta ove vrste otpada. Tokom poslednjh godina, broj ugostiteljskih objekata u Srbiji je značajno porastao, i danas ih ima blizu 18.000, među kojima mnogi proizvode hranu na dnevnom nivou. Skorije prakse i inovacije u ovoj oblasti su i dalje sasvim nepoznate na našim prostorima, gde je i dalje aktuelna edukacija na nivou separacije otpada od čvrstih materijala (staklo, plastika,metal). Ovaj program pruža jedinstvenu priliku profesionalcima u ovom sektoru da se upoznaju sa inovacijama i primerima dobre prakse koji dolaze iz Švedske.

Jedan deo programa realizuje se u saradnji sa Serbia Goes Green konferencijom, koju će u hotelu Crown Plaza 20. aprila u 9 časoca otvoriti upravo ambasador Švedske u Beogradu, NJ.E Jan Lundin. Konferenciju organizuju Color Press Group sa idejom da se sagledaju izazovi koji Srbiju očekuju na putu ispunjavanja uslova iz poglavlja 27 procesa pristupanja Srbije EU.

Ovom prilikom učesnicima će se predstaviti Juan Šilenšerna (Johan Kuylenstierna), direktor Stockholm Environment Institute, institucije koja od 1989. godine bavi razvojem politika i praksi održivog razvoja, uz korišćenje naučnih iskustava iz domena klimatskih promena, energetike, sigurnosti hrane, trgovine i energetike.

Stručni krugovi u Švedskoj su ga 2014. godine proglasili najmoćnijom osobom u Švedskoj u oblasti ekologije i zaštite čovekove sredine. U okviru konferencije biće održano i četiri panela, na kojima će učestvovati predstavnici švedske kompanije IKEA, kao i predstavnici švedske razvojne agencije Sida, i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U četvrtak, 27. aprila sa početkom u 18 časova, u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43) biće održan još jedan javni program sa dvoje zanimljivih gostiju iz Švedske. Kroz predavanje Urban City Farming predstaviće se inicijativa koja je osnovala prvu urbanu farmu u susedstvu Firhamnen u Geteborgu. Jonas Lindh i William Bailey na oko 700m2 ove gradske bašte uzgajaju proizvode koje uglavnom isporučuju restoranima. Drugo predavanje, posvećeno hrani i održivom razvoju, predstaviće

Emil Bruun Blauert iz organizacije NEAT, koja se bavi razvojem održivih poslovnih modela za kompanije koje su aktivne u domenu prehrane. Emil je je bio i direktor kulinarskog instituta Meyers Madhus u Kopenhagenu, koji je osnovao poznati gatronomski preduzetnik Claus Meyer, koji važi za osnivača filozofije “nove nordijske kuhinje”.

Pored ovih aktulenih predavanja koja će nam preneti najnovija iskustva iz švedske prakse, u okviru programa Zelena hrana sutrašnjice biće održano i nekoliko stručnih okupljanja i sastanaka sa predstavnicima organizacija iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje su aktivne u polju zaštite životne sredine i održivog razvoja.

http://www.swedenabroad.com/belgrade

www.novaiskra.com

www.color.rs/serbiagoesgreen2017

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *