Ekologija

„Energetika i klimatske promene“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je, na otvaranju Regulativne konferencije „Energetika i klimatske promene“, koja se u okviru Nedelje energije održava u Beogradu, rekao da će usvajanjem Zakona o klimatskim promenama Srbija početi da se menja u gotovo svim oblastima našeg života jer će sve sektorske politike morati da se usklade sa postizanjem evropskih standarda u zaštiti životne sredine.

Trivan je upozorio da će naš region biti jedan od najpogođenijih klimatskim promenama koje donose poplave, ogromne količine padavina koje se ne mogu predivdeti i suše koje nisu karakteristične za naše podneblje. Istovremeno je naš region, kako je rekao ministar, po bidiverzitetu jedan od najbogatijih u svetu, a pitanje je kakav će biti u narednim godinama ako uz akcije energetske efikasnosti ne preduzmemo i pošumljavanje.

„Srbija mora da vodi računa o energetskoj smostalnosti, koja je bazirana na uglju, našem velikom prirodnom resurusu koga za sada ne možemo da se odreknemo, ali da rešenja treba tražiti u primeni svetskih tehnologija, kao onih kojima se iz uglja pravi gas. Investiranjem u nove tehnologije obezbedićemo energetsku efikasnost i smanjenje efekata staklene bašte i podići kvalitet životne sredine“, rekao je Trivan.
Obraćajući se prisutnima potpredsednik Parlamenta Vladimir Marinković je rekao da je na putu evropskih integracija važno dostizanje evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine od kojih će dobrobit imati građani Srbije.

Naveo je da poslanici jedva čekaju da Zakon o klimatskim promenama uđe u skupštinsku proceduru. “Potrebna nam je otvorena rasprava i pozitivna i konstruktivna kritika kako bi svih 250 poslanika shvatili da je zakon o klimatskim promenama možda jedan od najvažnijih”, kazao je Marinković.

Regionalnu konferenciju, po drugi put u Srbiji organizovao je Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) u okviru Nedenje energije od 21. do 25. maja, kao deo inicijative Evropske komisije, a koja se održava svake godine tokom maja i juna širom Evrope.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *