Projekti

„Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas u Beogradu sporazum o saradnji Ministarstva zaštite životne sredine sa NALED-om, Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ), kompanijama Gorenje i Coca-Cola HBC na zajedničkoj realizaciji projekta „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“

Sporazum je potpisan na konferenciji za novinare organizovanoj nakon radnog sastanka ministra Trivana i njegovog stručnog tima MZŽS sa članovima i partnerima NALED-a, posvećenog temama zelenog fonda, ekoloških naknada, posebnih tokova  otpada i produžene odgovornosti kao održivog principa upravljanja otpadom.

„Upravljanje otpadom je prvi prioritet Ministarstva zaštite životne sredine i osnovni motiv potpisivanja ovog sporazuma je da napravimo red, da se dosledno sprovede pravilo ko zagađuje plaća, jer nije moguće da profit bude važniji od našeg života i zdravlja, a to je cilj zdrave životne okoline. Sporazum i primena Projekta o upravljanju električnim i elektronskim otpadom je korak u rešavanju ozbiljnih problema koje imamo u upravljanju otpadom “, rekao je ministar Trivan obraćajući se prisutnima.

Ukazao je da je u svim oblastima, a naročito u zaštiti životne sredine Ministarstvu i Vladi važna podrška civilnog društva, koje je uz privredu jedna od najvažnijih karika razvoja i napretka. Posebno je zahvalio na podršci SR Nemačke, naročito kroz višegodišnje projekte koje u Srbiji realizuje GIZ, kao i na doprinosu koju pruža Naled u unapređelju životne sredine.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je nakon potpisivanja Sporazuma o upravljanju električnim i elektronskim otpadom novinarima izjavio da će Nacrt za pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, biti gotov u roku od nekoliko nedelja, nakon čega će se stupiti u pregovore sa Direktoratom za zaštitu životne sredine, koji će dati konačan sud da li u Nacrtu nešto treba izmeniti, te da će od te procedure zavisiti vreme otvaranja Poglavlja 27.

„S obzirom da se, prema oceni Evropske unije, radi o najkomplikovanijem i najdelikatnijem poglavlju za Srbiju, ključno nam je da se dobro pripremimo i da tako izdejstvujemo duže rokove za prilagođavanje evropskim standardima, ” smatra Trivan i dodaje da će u suprotnom, ako ti rokovi budu kraći i ako se ne ispune uslovi u odgovarajućem roku, naša zemlja plaćati penale za koje nema resurse.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *