Ekologija

Ekostar Pak se priključio SEPEN-u na izradi studije o ambalažnom otpadu u Srbiji

Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine – SEPEN i kompanija Ekostar Pak, drugi po veličini nacionalni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji, potpisali su ugovor o saradnji na izradi studije o ambalažnom otpadu u Srbiji.
“Ova studija će ponuditi informacije o rezultatima i funkcionalnosti postojećeg sistema i, što je još važnije, obezbediće predloge za njegovo unapređenje. Jedan od bitnih uslova za to je saradnja sa Ekostar Pak-om, koju smo upravo formalizovali”, izjavio je Srđan Sušić, generalni sekretar SEPEN-a
Kristina Cvejanov, direktorka Ekostar Paka istakla je značaj toga što će studija doprineti da se identifikuju količine ambalaže koje se proizvode i stavljaju na tržište Srbije,“Očekujemo da će studija biti od presudne važnosti u prepoznavanju izazova i tendencija koje u narednom periodu nosi sa sobom proces pridruživanja Evropskoj uniji i da će pomoći u opredeljivanju mogućih mera za unapređenje postojećeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom.”
Članice SEPENA, kompanije Ball Packaging Europe, Coca-Cola HBC, Tetra Pak, Knjaz Miloš, Terra Production, Marbo PEPSICO, HEINEKEN, Apatinska pivara i Carlsberg finansiraju izradu “Studije trenutnog stanja sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji i preporuka za njegovo unapređenje”. Njima se 11.09.2018. pridružila kompanija Ekostar Pak.
Studiju sprovodi kompanija Deloitte Advisory Sp. koja je odabrana na međunarodnom tenderu, a njen završetak očekuje se u oktobru 2018.

O SEPENU
SEPEN je organizacija koja okuplja industrije iz lanca snabdevanja u oblasti ambalaže u Srbiji i bavi se temama koje se tiču pakovanja i zaštite životne sredine bez favorizovanja bilo kog specifičnog materijala za pakovanje ili sistema upravljanja ambalažnim otpadom. SEPEN je član organizacie EUROPEN od preko 40 najvećih evropskih kompanija koje predstavljaju skoro sve segmente lanca vrednosti iz domena pakovanja kao i osam nacionalnih industrijskih asocijacija koje se bave ambalažom i životnom sredinom.

O EKOSTAR PAK-u
Ekostar Pak je privredno društvo koje posluje u skladu sa načelom održivog razvoja, a sa osnovnim ciljem smanjenja količine ambalažnog otpada u životnoj sredini, očuvanja prirodnih resursa i uspostavljanje optimalnog sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Srbiji.
www.sepen.org.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *