Projekti

Započet projekat „Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime“

Počela je realizacija projekta „Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime“, na današnjem zajedničkom sastanku Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kao nosilaca Projekta, uz učešće stručnjaka, predstavnika državnih i javnih institucija, nevladinih organizacija, i drugih zainteresovanih strana.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je povodom početka Projekta istakao da su klimatske promene naša stvarnost, koje, uprkos različitim mišljenjima i različitim projekcijama, bitno utiču na prirodu i sve segmente društva, i imaju značajan ekonomski, socijalni, zdravstveni uticaj. „Klimatske promene su na delu u Srbiji i na čitavoj Planeti. Pitanja klimatskih promena su životna pitanja svih nas. Srbija se, kao i čitav svet, bavi ograničavanjem emisije gasova sa efektom staklene bašte, i Ministarstvo se krajnje ozbiljno posvećuje ovim pitanjima. U okviru ovog projekta, reč je o izradi Trećeg nacionalnog izveštaja i Drugog ažuriranog dvogodišnjeg izveštaja prema Okvirnoj konvenciji UN o klimi“, naglasio je ministar.
„Uprkos tome što Srbija ne emituje u značajnoj meri gasove sa efektom staklene bašte, naša zemlja je prva u regionu i među prvim zemljama u svetu definisala planove i ciljeve za smanjenje klimatskih promena i ublažavanje njenih posledica, objasnio je. „Srbija je proklamovala za svoje ciljeve da se do 2030. godine smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za 9,8 odsto u odnosu na 1990. godinu, i mi ćemo to sigurno dostići“ naglasio je ministar i dodao da Srbija, pored ostalih mera, ima nameru da pošumljavanjem pospeši taj proces, kao i aktivnostima koje će biti realizovane u okviru aktuelnih projekata. „Kako bi dosegli postavljene ciljeve, Srbija bi trebalo da usvoji Zakon o klimatskim promenama koji je pripremljen i prošao javnu raspravu koja je obavljena na izvanredan način. Biće to najvažniji zakon, koji će primorati sve sektorske politike da svoja činjenja prilagode smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, i omogućiti da se skrati period rešavanja ovih istorijskih problema“ istakao je ministar. „Da bi to mogli da uradimo u vremenu koje je pred nama, mi kao Ministarstvo ćemo morati da imamo povećane, pre svega, kadrovske i materijalne kapacitete, i država Srbija će morati time ozbiljno da se pozabavi, ne zbog međunarodne zajednice, nego zbog nas samih“ rekao je Trivan. Izražavajući zahvalnost na podršci UNDP, ministar je izrazio očekivanje da će započeti projekat biti još jedan primer uspešne saradnje sa ovom međunarodnom organizacijom.
Steliana Nedera, zamenica Stalne predstavnice UNPD, istakla je da je prethodni nacionalni izveštaj prema Okvirnoj konvenciji UN o klimi pokazao da u Srbiji klimatske promene imaju veliki uticaj, naročito u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te da se Srbija nalazi u regionu naročito osetljivom na klimatske promene. Pored podataka i izveštaja koji će pomoći da se utvrdi aktuelno stanje u Srbiji u odnosu na klimatske promene, ovim projektom biće pripremljene mere i alati za borbu protiv klimatskih promena i ublažavanje njihovih posledica, što ukazuje na značaj započetog projekta, istakla je Nedera.
Andrej Bojić, nacionalni direktor Projekta, istakao je da je Treći izveštaj koji se priprema u okviru projekta deo obaveza Srbije koje proističu iz Okvirne konvencije o klimi koju je potpisala 2001. godine. U Srbiji se neprekidno povećava emisija gasova staklene bašte, i u naredenim godinama, pitanje ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, i preduzimanje drugih mera za ublažavanje i smanjenje posledica klimatskih promena biće jedno od prioritnih, istakao je.
Četvorogodišnji Projekat „Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime“ sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku UNDP i finansijsku pomoć Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *