Ekologija

Ekonomsko osnaživanje žena i životna sredina

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije sredinom decembra prošle godine održana je 5. nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže, kojoj je prisustvovalo 360 poslanica Skupštine Srbije i Skupštine AP Vojvodine i odbornica iz više od 90 skupština gradova i opština u Srbiji, a razmatrane su teme borbe protiv nasilja nad ženama, donošenja zakona o rodnoj ravnopravnosti, ekonomskog osnaživanja i položaja žena na selu, pitanja zdravlja žena, kao i odnosa žena i zaštite životne sredine.
U okviru 5. nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže organizovane su četiri panel diskusije: „Od nacrta do predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti”, „Žene i životna sredina”, „Ekonomsko osnaživanje žena, žene na selu” i „Zdravlje žena”, koje su predvodile narodne poslanice Gordana Čomić, Jasmina Karanac, Nada Lazić i Vera Paunović i Sanda Rašković Ivić.
Na panelu „Žene i životna sredina“ koji je organizovan u saradnji sa Zelenom poslaničkom grupom su se obratile Jasmina Karanac, narodna poslanica i Valentina Đureta, koordinatorka Zelene poslaničke grupe.
Prva panelistkinja je bila Žaklina Živković, aktivistkinja u oblasti životne sredine i osoba koja trenutno kordinira Balkansku mrežu Evropske Zelene partije i potpredsednica je Grupe za analizu i kreiranje javnih politika. Ona je istakla da je važno u zelenoj ekonomiji voditi računa o rodnom balansu jer trenutno preko 80 odsto pozicija u ovom segmentu zauzimaju muškarci.
Sanida Klarić iz organizacije „BIO IDEA za održivi razvoj“ na panelu „Žene i životna sredina“ je predstavila istorijat ove organizacije i angažman na spajanju programa osnaživanja žena sa zaštitom životne sredine, kao i projekat „Priroda je ženskog roda”.
Rada Gujaničić iz Ženskog centra Užice koja je predstavila dugogodišnji rad u oblasti ekonomskog osnaživanja žena i Reciklažni centar Užice, koji je socijalno preduzeće koje zapošljava žene koje su bez posla tako što od odbačenog tekstila prave nove proizvode.
Na panelu su predstavljeni i proizvodi koji su rezultat zaštite i unapređenja životne sredine a koje su proizvele žene kojima je ovo značajan izvor prihoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *