Ekologija

Međunarodni popis ptica vodenih staništa

Novi Sad, 12.1.2018. – Ovog januara održaće se 52. po redu Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). U periodu od 10. do 30. januara u prirodu će izaći više od 150 volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji će obići sve velike vodene površine i popisati ptice koje zimu provode u Srbiji.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa jedan je od najstarijih i najmasovnijih akcija praćenja prirode i životne sredine u svetu. IWC se u Srbiji različitim intenzitetom sprovodio od 1982. godine i predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru.

„Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, obići tokove Save, Tise, Drine i Zapadne Morave koji protiču kroz Srbiju“, kaže Marko Šćiban, rukovodilac Međunarodni popis ptica vodenih staništa za Srbiju i dodaje: „Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za istraživače budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim dunavcima, adama i mrtvajama gde ptice pronalaze svoj zaklon“.

Prilikom obilaska lokaliteta učesnici Međunarodnog popisa vodenih ptica će paralelno učestvovati u simultanom brojanju i potrazi za orlovima krstašima (Aquila heliaca) u Panonskoj niziji, organizovanom u okviru projekta LIFE PannonEagle, kao i prikupljanju podataka o različitim oblicima uništavanja ptica i prirode, kao što je krivolov.

Ukoliko ste zainteresovani, možete se priključiti popisu tako što ćete se obratiti rukovodiocu Marku Šćibanu na e-mai: sciban.marko@gmail.com. Svako može trudom i željom da istraži ptice u svojoj okolini doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti vodenih ptica u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *