Ekologija

Ekološka pobuna protiv malih hidoelektrana na Staroj planini

Prva u nizu protestnih skupova lokalnog stanovništva i ekoloških aktivista iz svih krajeva zemlje protiv malih hidorelektrana (MHE) na Staroj planini održana je 21. jula. Ovi neformalni skupovi su organizovani od strane Saveza mesnih zajednica Stare planine i drugih organizacija širom Srbije.
Narod se okupio u knjaževačkom selu Janja i pirotskim selima Temska, Topli Do i Rudinje kako bi, po njihovim rečima, poslednji put upozorili nadležne institucije da zaustave „ludilo“ koje sa sobom stvaraju male hidroelektrane. Nepojmljivo je da u okviru zaštićenih područja nadležne institucije odobravaju ovakve razorne aktivnosti.
Prema Arhuskoj konvenciji koju je Republika Srbija potpisala i ratifikovala lokalno stanovništvo ima pravo uvida i odlučivanja u vezi svih pitanja vezanih za životnu sredinu. U skladu sa time, a s obzirom da nadležne institucije Republike Srbije već više od dve godine ignorišu „stihiju“ izgradnje malih hidroelektrana i dopuštaju izdavanje dozvola za izgradnju, u mnogim slučajevima kršeći sopstvene zakone, narod na Staroj planini primoran je da proglasi ekološku pobunu na ovom području.
Pobuna podrazumeva pokretanje redovnih straža i podizanje borbene gotovosti među narodom kako bi fizički zaustavili investitore da realizuju svoje, po prirodu i stanovništvo, pogubne planove.
Narod na području Stare planine već decenijama je ugrožen zbog izrazite depopulacije, emigracije, nemaštine, nezaposlenost i nedostatka investicija. Ističu da je žalosno što od svoje države ne mogu da uživaju ni zaštitu i pravo na odlučivanje o svojem najvažnijem životnom resursu – vodi.
Ustavom Republike Srbije narodu je zagarantovano pravo na zdravu životnu sredinu, dok sa druge strane pojedine državne institucije svojim aktivnostima vezanim za male hidroelektrane i zapostavljanje lokalne populacije zapravo krše naš Ustav. Okupljeni meštani sa Stare planine tvrde da ovom pobunom brane najviši pravni akt Republike Srbije i pozivaju nadležne da ovo ne shvate kao pretnju, već kao poslednju opomenu i vapaj naroda za svoj biološki opstanak. Ljudi su raspoloženi za sastanke, razgovor i pronalaženje rešenja ovog problema, ali ne na štetu naroda, reka i biodiverziteta, naglašavajući da je njihov osnovni zahtev potpuna zabrana malih hidroelektrana na Staroj planini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *