Ekologija

DUNAV SOJA DAN POLJA ODRŽIVE PROIZVODNJE ODRŽAN U ZNAKU JUBILEJA 140 GODINA PROIZVODNJE SOJE U EVROPI

Udruženje Dunav Soja, Poljoprivredna stručna služba iz Sombora i kompanija Agri Business Partner zajednički su organizovali Dan polja održive proizvodnje soje, koji je u Lugovu okupio preko 200 najvećih proizvođača soje iz zemlje i regiona. Danu polja su prisustvovali i predstavnici domaćih prerađivačkih kapaciteta, kontrolnih kuća, izvoznika, kao i predstavnici nadležnih intitucija i tom prilikom je prikazan najbolji sortiment soje, nove specijalizovane mašine za mehaničko suzbijanje korova, kombinacije primene sredstava za zaštitu bilja i primena folijarnih đubriva u proizvodnji soje.
Dunav Soja Dan polja je jedan od deset događaja širom Evrope na kojem je obeleženo 140 godina proizvodnje soje u Evropi i istaknut značaj kontrolisanog BEZ GMO kvaliteta i domaćeg porekla ove važne proteinske kulture za stočnu proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju hrane, pre svega mesa, mleka i jaja.
Marija Kalenić, generalni direktor međunarodnog Dunav Soja udruženja za SEE i CEE je istakla značaj domaće genetski nemodifikovane soje i BEZ GMO označavanja hrane.
– Kako da znamo da li su meso, mleko, jaja koje kupujemo od životinja hranjenih našom domaćom bez gmo sojom sa ovih njiva ili su poreklom iz uvoza gde se preko 85% životinja svakodnevno hrani GM stočnom hranom? Ne možemo da znamo da li je životinja hranjena gementski modifikovanom sojom jer to na krajnjem proizvodu ne piše, ali ono što možemo i što cela Evropa radi je da BEZ GMO označimo hranu od životinja hranjenih BEZ GMO stočnom hranom. To je ono za čega se Dunav Soja udruženje zalaže, za BEZ GMO sertifikaciju i označavanje, za pravo da znamo šta kupujemo i mogućnost da biramo i istovremeno podržimo domaće proizvođače – istakla je ona.
O značaju saradnje sa Dunav Soja udruženjem za kompaniju Agro bus iness partner, govorio je direktor Branko Jevremov.
– Sinergija naše saradnje se najbolje ogleda u prošlogodišnjoj sertifikacije sirovog mleka, kao prvog zvanično deklarisanog BEZ GMO proizvedenog mleka u Evropi dobijenog od grla hranjenih isključivo genetski nemodifikovanom domaćom sojom. U destogodišnjem iskustvu poslovanja kompanije ABP u Srbiji sa apsolutnom sigurnošću želim da naglasim da se naši poslovni rezultati konstantno povećavaju potvrđujući održivost poslovne strategije bazirane na proizvodnji soje. Verujemo da realni pokazatelji pozicije i razvoja kompanije ABP potvrđuju činjenicu da se u biljnoj i stočarskoj proizvodnji može, treba i mora planirati, računati i unapređivati
proizvodnja soje – naglasio je Jevremov.
Na Danu polja Dunav Soje u Lugovu, prisutnima se obratio i Mrako Rovčanin, pomoćnik Pokrajinskog sekretar za poljoprivredu, koji je naglasio da je Srbija lider u proizvodnji i preradi genetski nemodifikovane soje u Evropi sa preko 600 hiljada tona na godišnjem nivou.
– Ponosni smo što je Vojvodina prepoznata kao evropska prestonica soje. Jedina smo
zemlja u Evropi koja ima dovoljno soje za snabdevanje domaće industrije stočne hrane, a pri tom ostvarujemo i značajan izvoz soje i sojinih prerađevina čija vrednost prelazi 80 miliona dolara. Našu soja je izuzetno tražena na tržištima Austrije, Nemačke, Švajcarske i drugim evropskim zemljama. Naša šansa na evropskom tržištu je u kvalitetu i veoma je važno da sačuvamo i iskoristimo prednost koju imamo kao lideri u proizvodnji soje i hrane bez GMO, a jedan od načina je BEZ GMO sertifikacija i Dunav Soja označavanje prehrambenih proizvoda. Ovakvom strategijom imamo mogućnost da zaštitimo i podržimo naše poljoprivredne proizvođače soje, dok isto vremeno naša poljoprivreda povećava konkurentnost kako na domaćem tako i izvoznim tržištima. To je upravo i jedan od glavnih razloga zašto Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava i intenzivno sarađuje sa međunarodnim udruženjem Dunav Soja – rekao je Rovčanin.

———————————-

O Dunav Soja udruženju

Dunav Soja je evropsko, međunarodno nezavisno, neprofitno udruženje za promociju i podršku proizvodnje visokokvalitetne genetski nemodifikovane (BEZ GMO) hrane u Evropi koje okuplja više od 300 članova iz preko 20 evropskih zemalja. Međunarodni Dunav Soja standard i oznaka kvaliteta omogućavaju bez GMO sertifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda čime se garantuje da je proizvod domaćeg i kontrolisanog porekla i kvaliteta, u čijoj proizvodnji nisu korišćeni genetski nemodifikovani sastojci, kako u ishrani životinja, tako i u krajnjem proizvodu. Dunav Soja standard i oznaka kvaliteta odobreni su za korišćenje u Srbiji od strane Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu od 2015. godine. Na tržištu u Srbiji sertifikovana su jaja, sirovo mleko i preko 70 000t soje i prozvoda od soje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *