Ekologija

Državni sekretar Ivan Karić u Kraljevu o zelenoj ekonomiji

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić učestvovao je na okruglom stolu na temu „ Zelena ekonomija – pokretač lokalnog održivog razvoja“ koji je održan 20. novembra 2017. godine u Kraljevu.

Skup koji je okupio predstavnike lokalne samouprave, javnih i privrednih preduzeća, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija u ovom gradu, organizovalo je udruženje građana „Novi put“ iz Kraljeva, kao jednu od aktivnosti u okviru projekta „Zelena ekonomija u funkciji lokalnog razvoja“. Ovaj projekat je jedan od 64 koliko je Ministarstvo za zaštitu životne sredine podržalo na ovogodišnjem konkursu za projekte organizacija civilnog društva.

Državni sekretar je upoznao prisutne sa organizacionim i strateškim aktivnostima Ministarstva, i  najavio donošenje zakona o klimatskim promenama, strategije borbe protiv klimatskih promena i nacionalnog plana ublažavanja posledica klimatskih promena kao budućeg strateškog osnova mera i aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena. Tom prilikom Karić je naglasio: „Srbija je bila prva zemlja u regionu i među prvih deset zemalja sveta koje su dostavile svoj Nameravani nacionalni klimatski doprinos, i započela sa uspostavljanjem sistema za procenu sadašnjih i pripremu narednih nacionalnih ciljeva smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, utvrđivanjem dugoročnih ciljeva, i praćenjem i izveštavanjem o njihovom sprovođenju“.

Svoj boravak u Kraljevu državni sekretar Ivan Karić završio je razgovorom sa predstavnicima lokalnih medija i posetom preduzeću „Radijator inžinjering“ iz Kraljeva, gde je upoznat sa planovima razvoja ovog, po broju zaposlenih, najvećeg kraljevačkog preduzeća, i projektom postrojenja za proizvodnju električne energije preradom klaničnog otpada i stajnjaka sa farmi životinja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *