Ekologija

Drugi put u godini zaposleni u OMV Srbija zasadili hektar šume

Zaposleni volonteri kompanije OMV Srbija u saradnji sa JP „Srbijašume“ po drugi put su ove godine učestvovali u pošumljavanju površine od jednog hektara u Srbiji. Ovog puta zasadili su 2000 sadnica crnog bora na području sela Draglica koje se nalazi na obroncima planine Zlatibor nedaleko od Nove Varoši.

Pošumljavanje ima veliki potencijal u borbi protiv klimatskih promena. Obnavljanje i sađenje šuma efikasno je prirodno klimatsko rešenje koje može da doprinese velikom smanjenju emisije štetnih gasova apsorbovanjem i akumuliranjem ugljen-dioksida iz atmosfere. Za OMV aktivnost pošumljavanja dopunjava ciljeve smanjenja ugljenika koje je postavila kompanija. Akcijom pošumljavanja područja u jugozapadnoj Srbiji OMV je potvrdio stratešku opredeljenost u davanju sopstvenog doprinosa u borbi protiv klimatskih promena, kao i pružanju podrške dugoročnom srpskom cilju da se intenzivnijim pošumljavanjem dostigne željena šumovitost Srbije od 41,4%.

Srbija kao zemlja jugoistočne Evrope, jedno je od najugroženijih područja pogođenih globalnim klimatskim promenama, pre svega zbog povećanja srednje godišnje temperature vazduha i neujednačene količine padavina. Prema zvaničnim podacima u poslednjih desetak godina proces sušenja vegetacije je u konstantnom porastu a sve je učestalija pojava prirodnih nepogoda koje nanose ogromne štete šumama širom Srbije, pričinjavajući veliku ekološku štetu. Ovom akcijom simbolično je sanirana šuma kada je vetar 2014. godine za 15 minuta srušio oko 22.000 kubnih metara šume.

„OMV Srbija društveno odgovornim poslovanjem potvrđuje svoju dugoročnu opredeljenost i odgovoran odnos prema pitanju zaštite prirode. Naš skromni doprinos u pošumljavanju i očuvanju šumskog potencijala Srbije dopunjava naše ciljeve za smanjenje ugljenika u svim oblastima našeg poslovanja. Mi u našoj kompaniji ozbiljno pristupamo ovim pitanjima što potvrđuje i jako visok odziv zaposlenih u obe akcije pošumljavanja. Ovim naporima nadamo se da ćemo doći u situaciju da pomognemo u borbi protiv klimatskih promena.“, rekao je ovim povodom generalni direktor OMV Srbija Narcis Popescu.

Crni bor (lat. Pinus nigra) je vrsta visokog četinarskog drveta koje u zavisnosti od uslova sredine može porasti i do 40 m u visinu. Jedna je od najrasprostranjenijih vrsta borova koje rastu u Srbiji. Izuzetno je značajna u pejzažnom oblikovanju zbog otpornosti na gotovo sve uslove staništa. Pod šumama crnog bora u Srbiji nalazi se površina od 61.506 ha, ili 2,6 % teritorije.

Veštački podignuta šuma crnog bora, površine od 1ha, ima potencijal da apsorbuje i akumulira oko 180 tona ugljen-dioksida tokom svog životnog veka. Poznato je i da šume imaju važnu ulogu u sprečavanju nastajanja bujica, erozije zemljišta a i najbolji su i najjeftiniji filter za dobijanje pitke vode. Ova volonterska aktivnost OMV Srbije u pošumljavanju doprinosi postizanju cilja broj 13 Ujedinjenih nacija za održivi razvoj nazvanog „Akcija za klimu“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *