Subotica - ekološki aktivan grad

Ispaša na Ludašu: Podolsko goveče i koze

Svetski dan močvarnih područja u svetu obeležava se 2. februara, a ovogodišnji slogan glasi: „Vlažna područja: ključ suočavanja sa klimatskim promenama”. U Vojvodini se nalazi magično i bajkovito Ludaško jezero koje je 28. marta 1977. godine proglašeno Ramsarskim staništem. Predstavlja raj za ornitologe zbog staništa za gnežđenje ptica i istraživačke ornitološke stanice.
Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora Zaštite prirode u JP „Palić-Ludaš”, objašnjava da, u skladu sa konvencijom, upravljač ovog ramsarskog staništa i zaštićenog područja, Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero”, već više godina na Ludašu ostvaruje dugogodišnju ideju upravljača – ispašu autohtonom rasom goveda – jedinkama podolskog govečeta.
Da podsetimo, krajem 2017. godine je započela ispaša sivim govedom i već su primećeni rezultati. Trska je skoro u potpunosti nestala sa terena, a evidentirani su primerci velikog kaćuna i jedinke čaplje govedarke, koja je i strogo zaštićena vrste.
– Podolsko goveče je postalo najznačajnija rasa za održavanje zaštićenih travnih staništa i revitalizaciju močvarnih staništa, jer nije preterano zahtevno i rado se hrani mladom trskom. U planu je da se ispaša realizuje i narednih godina i da se isti model primeni i na drugim lokalitetima na Ludašu, Paliću, ali i u drugim zaštićenim područjima. Pored ciljeva koji se odnose na aktivnu zaštitu prirode, projekat će zbog velike atraktivnosti ovih životinja obogatiti i ekoturističku ponudu Ludaškog jezera. Prema statusu ugroženosti danas, podolsko goveče u Republici Srbiji se ubraja u grupu ugroženo održive rase. To znači da je rasa ugrožena, ali da su preduzete aktivnosti na njenoj konzervaciji i očuvanju – istakla je Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora zaštite prirode.
U okviru projekta Revitalizacija ostrva „Roža Šandor” u Specijanom rezervatu prirode „Ludaško jezero”, realizuje se program revitalizacije vegetacije na lokaciji u režimu II stepena zaštite na ostrvu-ispašom koza.
– Prošle godine je na ostrvu boravilo deset koza. Postignuti su veoma dobri rezultati i plan je da se dugoročno održavanje ostrva takođe obezbediti putem ispaše kozama, koje bi sprečavale širenje nepoželjne vegetacije. Površinе koja se revitalizuju ispašom podolskim govedima i kozama su za samo par godina dovedene u znatno bolje stanje – dodala je Sandra Čokić Reh.
Sandra Iršević

Projekat „Subotica-ekološki aktivan grad” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *